Pracoval pro CIA i KGB. Rino vypráví příběh slavného českého špiona

Karel Köcher je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, jemuž se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Dnes žije poklidný život v Praze. Celovečerní dokumentární portrét z koprodukce České televize nazvaný podle krycího jména Rino vstoupil do českých kin.

Vysokoškolský učitel Karel Köcher byl spolu se svou ženou Hanou vysazen v USA roku 1965 a na své misi proti státu, v němž našel druhý domov, pracoval dlouhých devatenáct let. Manželé Köcherovi se v Americe stýkali s lidmi z vysokých kruhů mimo jiné i díky obchodu s diamanty, kterému se žena Karla Köchera v New Yorku úspěšně věnovala.

Na cestu spolupráce

Své pravé poslání Köcher dokonale skrýval až do roku 1984, kdy byl zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě špionů za prominentního sovětského disidenta Natana Ščaranského. Složka Karla Köchera, který měl mimo jiná krycí jméno Rino, čítá deset tisíc stran dokumentů a přináší pozoruhodný vhled do práce tajných služeb.

Film o patrně nejslavnějším československém špionovi druhé poloviny dvacátého století dokončil režisér Jakub Wagner po pěti letech bádání a natáčení. Dokončení finální verze filmu provázely neshody se samotným aktérem Köcherem, který svolil s natáčením a ve filmu vystupuje během aktuálních rozhovorů, které vede na místech spojených s jeho životem.

„Před pěti lety se mi do ruky dostala odtajněná složka k osobě Karla Köchera, kterou si v archivu bezpečnostních složek nechal odtajnit můj dobrý kamarád Jan Hejkal. Současná podoba filmu je touto složkou rámována. Je to neuvěřitelný soubor dokumentů, fotografií, fragmentů popisujících téměř celý život jedince, jenž se vydal na cestu spolupráce s rozvědkou,“ říká režisér Wagner.

Český krtek v CIA

Ve filmu se objeví řada osobností newyorského veřejného života, například bývalý „lovec špionů“ z ministerstva spravedlnosti USA John Martin, bývalý důstojník FBI a expert na kontrarozvědku David Major nebo právník Karla Köchera z doby jeho zatčení Robert Fierer. V archivních rozhovorech pak vystupují jeden z nejznámějších starostů New Yorku Rudolph Giuliani, šéf newyorské větve motorkářského gangu Hells Angels Sandy Alexander, s nímž Köcher seděl na cele, nebo bývalý šéf KGB Vladimir Krjučkov.

„Ve filmu naopak odmítli vystoupit například poradce amerického prezidenta Jimmyho Cartera a nyní Baracka Obamy Zbigniew Brzeziński či bývalý generál KGB Oleg Kalugin. Takové odmítavé postoje minimálně nasvědčují tomu, že jde o stále citlivou otázku,“ pokračuje režisér.

Wagner na dokumentu spolupracoval s novinářem Vladimírem Ševelou, který vloni vydal úspěšnou knihu Český krtek v CIA. Wagner a Ševela nejprve pátrali po osudech Karla Köchera paralelně, až se jednoho dne setkali a zjistili, že mohou spolupracovat. Vladimír Ševela se stal díky svým kontaktům nedílnou součástí štábu. V Americe vedl rozhovory s lidmi ze CIA a FBI a na knize pracoval více jak pět let.

Köcher se od filmu distancoval

Spolupráce s hlavním protagonistou Köcherem nebyla podle tvůrců vzhledem k jeho komplikované povaze úplně snadná. Sám Karel Köcher má k současné podobě dokumentu nadále zásadní výhrady a od filmu se dle svých vlastních slov distancuje. Ve filmu zcela odmítla promluvit Köcherova manželka, jejíž role ve špionáži zůstává záhadou.

„Nejtěžší bylo vytrvat ve chvílích, kdy se vztahy s Karlem Köcherem ocitly na bodu mrazu a kdy hrozilo, že film nedotočíme. Je to jeden z nejchytřejších lidí, které jsem kdy potkal, a velký hráč. Natáčení bylo celkově psychicky vysilující a přineslo mnoho stresu. Věřím však, že o to je výsledek lepší,“ říká producent a scenárista Richard Malatinský.

Film nechce být pouze přehlídkou mluvících hlav a snaží se o sugestivní audiovizuální vyznění. Wagner proto přizval své dvorní spolupracovníky, kameramana Viktora Smutného a střihače Šimona Hájka. Thrillerovou atmosféru snímku dotváří hudba Ondřeje Anděry. Tvůrci se chystají tento podle svých slov „americký příběh“ představit také v zahraničí. Film vznikl v koprodukci Screenfabric a České televize.