Zadlužené Prameny prodaly majetek ruskému podnikateli, kvůli válce převedl firmu na manželku

Události: Majetek ruských oligarchů v Česku (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé jedné z nejzadluženější českých obcí Prameny kritizují vedení, že v posledních sedmi letech nevýhodně prodalo nejcennější majetek ruskému podnikateli s nejasným původem peněz. Jde například o pozemky s prameny minerální vody. Po začátku konfliktu na Ukrajině podnikatel převedl podíl na českou manželku.

Ruský podnikatel Dmitrij Vajner skupoval pohledávky zadlužené obce Prameny, obec podnikateli prodala i pozemky s minerálními prameny. Původní konkurenční nabídka firmy Mattoni byla přitom vyšší o dvacet milionů. Zastupitelé sice nakonec prodej zrušili, ale v dalším kole uspěl znovu ruský investor.

„To je pravda, firma Mattoni mohla nabídku zopakovat po dvou měsících, ale nikdy to neudělala,“ řekla starostka Pramenů Michaela Málková (ANO).

Se stáčírnou nepočítáme, říká obec

Ruský investor mluvil na počátku o investici až jedné miliardy korun do stáčírny minerálních vod, což při návštěvě obce tehdy podpořil i prezident. „Jsou tady ruští majitelé, kteří skupují tyto pohledávky, tak jsem slíbil jedinou věc, že je pozvu na Hrad a že se je pokusím přesvědčit, aby stáčírnu vybudovali,“ prohlásil Miloš Zeman v dubnu v roce 2015.

„Se stáčírnou v obci nepočítáme ani my, ani investor,“ podotkla starostka.

Co bude s pozemky obce, kde jsou ložiska minerálních vod, není momentálně jasné, protože ruský investor teď odmítá komunikovat. „Ta historie byla mnohokrát popsaná, nic nového k tomu neumím dodat,“ sdělil Vajner. Z firmy, která pozemky koupila, se navíc i se svým dalším společníkem z Ruska stáhnul.

„Když začala válka na Ukrajině, převedli oba dva společníci svoje podíly na českou manželku jednoho z nich. Takové subjekty původem z Ruska nyní prověřují analytici ministertva financí,“ upozornila zastupitelka obce Anna Fábiková (nestr.).

„Hrozí, že ten konečný vlastník má nějaké vazby přímo na cizí vládu, například ruskou, může se podílet na nezákonných aktivitách, může mít jiné než čistě ekonomické zájmy,“ vysvětlila analytička společnosti Evropské hodnoty Veronika Víchová.

V souvislosti se sankcemi proti Rusku stát už obstavil majetek za více než jednu miliardu korun, kromě peněz na účtu a nemovitostí je to například společnost Vítkovice Steel.