Úřad zablokoval majetek společnosti Vítkovice Steel kvůli sankcím proti Rusku

Studio ČT24: FAÚ zablokoval majetek Vítkovice Steel (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) zmrazil majetek ostravské společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Předseda představenstva Vítkovice Steel Radek Strouhal reagoval s překvapením a zdůraznil, že opatření vnímá jako útok a přímé ohrožení fungování firmy, která zaměstnává téměř 900 lidí.

„Společnost může dále fungovat, provozovat svou podnikatelskou činnost, vyplácet mzdy zaměstnancům a plnit své obchodní závazky vůči svým partnerům, ale nesmí být prodána, nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss a doplnil, že FAÚ zmrazil stoprocentní podíl Vítkovice Steel předběžným opatřením.

Celkový objem zmraženého majetku ruských subjektů a osob v ČR je podle Weisse nyní ve výši několika miliard korun.

Nic takového jsme nečekali, zní z Vítkovic

„Je to pro nás obrovské překvapení. Nic takového jsme nečekali. S finančním analytickým úřadem komunikujeme. Je pravdou, že nám zaslal předběžné opatření a že nám zakázal nakládat s peněžními prostředky směrem k našim akcionářům a vlastníkům, ale nemáme žádné informace o tom, že by došlo ke zmražení majetku,“ zdůraznil Strouhal.

Předběžné opatření nemá podle něj na chod společnosti žádný dopad. „Já jsem ve Steelu od 1. ledna 2019 a nikdy jsme žádné peníze akcionářům neposlali. Přiznám se, že vyjádření ministerstva financí je pro mě obrovským překvapením. Nedokážu si ho logicky vysvětlit,“ zopakoval.

„Podle nás k žádnému zmrazení majetku společnosti nedošlo, ani si nejsme vědomi, že by se připravovalo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu,“ doplnila mluvčí Vítkovice Steel Jana Dronská.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli - jde zejména o tlusté plechy, štětovnice a výpalky. Sedmdesát procent produkce vyvážejí. Podnik vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Server Info.cz letos v březnu informoval o tom, že akcionářské ovládání Vítkovice Steel vede k ruské státní rozvojové bance VEB. Mluvčí společnosti však informaci o ruských vlastnících odmítla, za pěticí kyperských akcionářů (Dawnaly Investments Limited, Hayston Investments Limited, Martinley Holdings Limited, Nabara Holding Limited a Vitect Services Limited) stojí podle ní podnikatelé z postsovětských republik, nikoli z Ruska.

Finanční analytický úřad zablokoval majetek Vítkovice Steel (zdroj: ČT24)

Zmíněná skupina investorů koupila společnost v roce 2014. Ruské skupině Evraz zaplatili za její českou divizi celkem 287 milionů dolarů (přes 5,7 miliardy korun).

Zmrazování majetku, s nímž jeho majitelé nemohou nakládat, je součástí sankcí vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na konci dubna uvedl, že Česká republika zmrazila ruský majetek v zemi téměř za miliardu korun. Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace.