TÉMA

Karlovarské minerální vody

Čtyři z pěti Čechů by chtěli zálohovat. Ministerstvo povinnost neprosazuje, iniciativu přebírají výrobci

Ve dvanácti zemích Evropské unie se povinně zálohují PET lahve a plechovky od nápojů. V Česku se ročně dostane na trh 1,65 miliardy PET lahví a 820 milionů plechovek, zálohování však zde povinné není, ačkoli čtyři z pěti Čechů by podle průzkumu pro Iniciativu pro zálohování byli pro. Zájem o zavedení povinných záloh mají i obchodníci. Ministerstvo životního prostředí s nimi, s výrobci nápojů i odpadovými firmami na jaře zahájilo odbornou debatu.
6. 8. 2022|

Zadlužené Prameny prodaly majetek ruskému podnikateli, kvůli válce převedl firmu na manželku

Opoziční zastupitelé jedné z nejzadluženější českých obcí Prameny kritizují vedení, že v posledních sedmi letech nevýhodně prodalo nejcennější majetek ruskému podnikateli s nejasným původem peněz. Jde například o pozemky s prameny minerální vody. Po začátku konfliktu na Ukrajině podnikatel převedl podíl na českou manželku.
6. 5. 2022|

Zadlužené Prameny prodají pozemky s vrty. Obchod musí schválit exekutor

Zastupitelé zadlužené obce Prameny na Chebsku schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a majoritního věřitele obce. Firma Real Aspekt nabídla za pozemky 22,4 milionu korun. Částka zahrnuje kupní cenu a částečné uhrazení exekučních nákladů. Podmínkou ale je udělení souhlasu exekutora. Opozice se hlasování zdržela.
16. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 21:02|

Karlovarské minerální vody míří do Srbska. Spolu s PepsiCo kupují tamního výrobce nápojů

Karlovarské minerální vody (KMV) a firma PepsiCo zakládají společný podnik a kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš – jedničku na místním trhu. Cenu transakce, kterou musí schválit antimonopolní úřady, firmy nezveřejnily. Dokončena by měla být ve třetím čtvrtletí letošního roku.
5. 6. 2019Aktualizováno5. 6. 2019, 16:30|

Dohoda, která měla Pramenům pomoci s dluhy, je passé. Obec se chce vyhnout soudu

Smlouva, která měla otevřít zadlužené obci Prameny přístup k bankovním účtům, nakonec padá pod stůl. Zastupitelstvo ji zrušilo, aby se vyhnulo soudu s Karlovarskými minerálními vodami (KMV). S ruským podnikatelem Dmitrijem Vajnerem, který je nyní jediným věřitelem Pramenů a jehož firmě měla smlouva přinést pozemky s vrty minerálních vod, se obec na vypovězení smlouvy dohodla. Podle starostky Michaly Málkové (ANO) ale bude nyní nutné dál hledat cestu z dlouholetých finančních problémů.
14. 5. 2019|

Oddlužení Pramenů se odkládá. Převod pozemků musí počkat, až soudy rozhodnou o žalobě Karlovarských minerálních vod

Obec Prameny zatím nemůže převést už prodané pozemky, které měly částečně umořit dluh obce. Krajský soud v Plzni zamítl odvolání jedné z nejzadluženějších obcí Česka. ČT to potvrdil místopředseda Okresního soudu v Chebu Petr Holub.
15. 4. 2019|

Karlovarské minerální vody žalují Prameny kvůli prodeji pozemků ruskému podnikateli

Karlovarské minerální vody (KMV) podaly žalobu na obec Prameny kvůli prodeji obecních pozemků firmě ruského podnikatele. KMV měly zájem o stejné pozemky a nabízely za ně trojnásobně vyšší cenu – jejich nabídku prý ale obecní zastupitelstvo ani neprojednalo, a mělo tak porušit zákon o obcích. Kvůli žalobě vydal okresní soud předběžné opatření, zadlužená obec se proti němu chce odvolat. I nadále jí ale nabíhají dluhy, každý měsíc přes sto tisíc korun.
11. 2. 2019|

Místo do odpadu do obchodu. Pracovní skupina navrhuje zálohu na PET lahve, chce zvýšit recyklaci

Pracovní skupina Zálohujme chce v Česku zavést zálohový systém na PET lahve. Podle jejích údajů se v Česku k recyklaci odešle 57,5 procenta PET lahví, zavedení záloh by podle ní snížilo dopady výroby a recyklace těchto plastových obalů na životní prostředí o 28 procent. Skupina vychází z výsledků studie, kterou zveřejnila v úterý.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 20:48|

Island i bolivijská poušť na západě Čech. V rezervaci Soos bublá voda a vzduch voní solí

Probublávající mofety jako na Islandu, solné výkvěty připomínající bolivijskou poušť, rašelinové lesy a jezerní mokřady jako ve východním Finsku – to všechno se ukrývá na ploše o rozloze 221 hektarů na západě Čech v Národní přírodní rezervaci Soos. Na vzniku pestrého území má svůj velký podíl i Heinrich Mattoni. Jeho stopu tu kromě přírodních krás připomíná malý zelený domek – pozůstatek jeho továrny, takzvané solivarny.
16. 9. 2018|

Karlovarské minerální vody žalovaly dTest kvůli článku o kvalitě balené vody. Ústavní soud stížnost zamítl

Ústavní soud zamítl stížnost Karlovarských minerálních vod, kterým se nelíbil článek publikovaný časopisem dTest ohledně kvality balené vody. Firma poukazovala na údajný zásah do své dobré pověsti, soudce ale nezjistil žádný obsah, který by vyžadoval zásah soudu. V článku našel jen dílčí nedostatky.
1. 3. 2018Aktualizováno1. 3. 2018, 12:18|