Bazén u hotelu Thermal otevře v neděli. Zahájení filmového festivalu nestihne

Zprávy ČT24 - Bazén u hotelu Thermal otevře v neděli (zdroj: ČT24)

Bazén hotelu Thermal v Karlových Varech je připravený ke koupání. Pět let byl vypuštěný, než se ministerstvo financí jako vlastník rozhodlo pro jeho rekonstrukci. V neděli se plavcům opět zpřístupní, oproti avizovaným termínům to ale bude se zpožděním. Otevření zřejmě zbrzdily stavební práce a poslední úpravy, nestihne tak páteční zahájení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Opravy vyšly na 140 milionů korun.

Státu, který bazén vlastní, se do rekonstrukce kvůli vysokým nákladům na provoz nechtělo. Roční ztráta totiž činila přes sedm milionů korun. Vedení hotelu se nakonec rozhodlo bazén vypustit, pak roky chátral a ničili ho vandalové. Opravy začaly až v roce 2020. Ještě před pěti měsíci byl ve stádiu demolice, odstraňovaly se obklady, podlahy a celý vnitřek vany.

Podoba bazénu se proměnila. K plavání byla původně určená celá jeho padesátimetrová délka, po opravách bude ale na několika místech přepažený a rozdělený do částí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedna bude naplněná vřídelní vodou s teplotou okolo 38 stupňů Celsia. „V další části jsme se snažili nakombinovat funkce. Malé rekreační plavání, máme tam čtyři plavecké dráhy o 25 metrech, dále sezení, prostor pro ležení, relaxaci,“ uvedl ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák. Díky nové technologii má také dojít ke snížení energetické náročnosti až o polovinu.

Otevření se zpožděním

Termín zpřístupnění bazénu byl odložen už několikrát, původně se měli první plavci do Thermalu podívat v červnu, následně na začátku srpna. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak oznámil otevření před pátečním zahájením karlovarského filmového festivalu, i toto datum se nakonec posunulo na neděli. „Ovlivnila nás především doprava, místo týdnů se některé materiály přesouvají po Evropě a po světě měsíce,“ uvedl Novák.

S bazénem se zároveň rekonstruuje i samotný hotel Thermal, práce ale kritizuje rodina architektů Machoninových. Jejich vnučka Marie Kordovská označila opravy pro server Seznam Zprávy za „selhání státu v přístupu ke svému kulturnímu dědictví“, protože podle ní nerespektují původní návrh.

Jan Kordovský, také vnuk architektky Věry Machoninové, upozornil zase na (podle něj) předčasné zpřístupnění bazénové části, kterou považuje za nedokončenou. I když je bazén samotný napuštěný vodou, v jeho okolí je stále vidět stavební materiál. Předseda Starostů Vít Rakušan označil otevření za „Potěmkinovu vesnici“.

Poznámky ale odmítla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „K modernizaci přistupujeme s respektem k brutalistní architektuře tvůrců a ve spolupráci s památkovým ústavem. Vy jste pro Thermal neuděl vůbec nic,“ oponovala Rakušanovi na Twitteru.

Podle Nováka už skončilo kolaudační řízení opraveného bazénu a hotel jej nyní předává společnosti Saunia. Nový provozovatel musí ještě v bazénovém centru instalovat svůj hardware a software, uvedl Novák.

Bazén hotelu Thermal v září 2013
Zdroj: ČTK/Vladimír Houdek

Opravy hotelu vláda navýšila o 300 milionů

Hotel Thermal byl na základě architektonického návrhu Věry a Vladimíra Machoninových postaven ve druhé polovině 70. let pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Rekonstrukce, která začala loni, by měla stát podle původního zadání asi 580 milionů korun, přičemž 300 milionů na ni dal stát vkladem do základního jmění hotelu. Dalších 148 milionů korun projekt získal na energetické úspory ze Státního fondu životního prostředí, zbytek pokryje úvěr.

Letos v červenci vláda rozhodla o dalším navýšení základního jmění hotelu o 300 milionů korun na 1,1 miliardy korun. Důvodem byl propad tržeb kvůli pandemii, růst cen stavebních prací a neočekávané náklady spojené s modernizací hotelu, jako například potřeba likvidace nebezpečných látek či nutnost sanace havarijních kovových konstrukcí. Hotel je ale už z velké části opraven a od druhé poloviny června začal znovu přijímat hosty.