Na prvorepublikovém řopíku vzniká Útulna pro turisty

Na prvorepublikovém řopíku vzniká Útulna pro turisty (zdroj: ČT24)

Na pohraničním opevnění ve Vratěníně na Znojemsku roste dřevěná nástavba. Z vojenského bunkru vznikne azyl pro turisty. Nahradí podobný objekt, který tam stejný architekt vybudoval před čtyřmi lety. Prvorepublikové opevnění v posledních letech vzbuzuje zájem také vojenských fanoušků nebo výtvarníků.

Tak pevné základy bude mít málokterý rekreační objekt v Česku. Spodní část takzvané Útulny totiž tvoří řopík, železobetonový bunkr z 30. let. Architekt Jan Tyrpekl si jej vybral jako základ pro svou dřevostavbu. „Napadla mě lehká dřevěná nástavba trochu v kontrastu proti těžké betonové stavbě,“ popsal.

I když se experimentální objekt teprve staví, jeho podoba už je jasná. První verze Útulny stála ve Vratěníně od roku 2018. Nová bude o něco větší, odolnější a zateplená. Už původní stavba lákala řadu zájemců o přespání a o klid. „Když tady člověk sedí při západu slunce, je to prostě dobré,“ pochvaluje si Tyrpekl.

Útulna lze beze zbytku z řopíku odstranit
Zdroj: ČT24/Michal Čejka

V katastru Vratěnína stojí ještě jeden slavný řopík. Část pevnosti v roce 2017 uřízl výtvarník Ondřej Bělica. Vyvolal vlnu nevole, především u příznivců vojenské historie. „Uříznutý bunkr byla spíš negativní reklama, ale budiž, stalo se. I tam se ale zastavuje spousta turistů, hlavně přes léto,“ popsal starosta Vratěnína Martin Kincl (bezp.).

Příhraničí je drobnými pevnostmi poseto. Jen v katastru Vratěnína je jich kolem pětadvaceti. Například ten ve Slupi vybavil místní spolek, aby připomínal, proč vznikl, tedy k obraně Československa. „Pro nás jsou tyto objekty lehkého opevnění němými svědky doby, kdy docházelo skutečně k vzepětí československého národa,“ uvedl předseda spolku Nezradíme – 1938 Pavel Andrýsek.

I když je vratěnínská nástavba z řopíku beze stopy odstranitelná, u fanoušků vojenských dějin nadšení nevzbuzuje. „Z každého objektu nemůže být muzeum. Ale určitě bychom přivítali, aby se k tomu chovali s myšlenkou, že tady stáli vojáci k obraně Československé republiky,“ vysvětlil Andrýsek.

Pořídit si lehké opevnění vzor 37 a využít jej třeba k rekreaci není složité. Ministerstvo obrany se postupně těchto objektů zbavuje. Momentálně je na prodej třeba jeden řopík v nedalekém Šatově.