Zarostlé a poničené. Stát prodává pohraniční opevnění z první republiky, zájemců je dost

Největší zájem o řopíky mají na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Lehké pohraniční opevnění z první republiky je na prodej. O takzvané řopíky z třicátých let minulého století nemá ministerstvo obrany zájem, většina z nich je ve velmi špatném stavu. Ze tří tisíc objektů si chce stát ponechat jen pár desítek. Nejvíce zájemců je na jižní Moravě.

Vyvolávací cena 10 tisíc korun. Řopík nakonec ale Spolek pohraniční historie v čele s Danielem Spišákem vydražil za 11 111 korun a drobnou pevnost tak v roce 2015 vyhrál. Objekt ve Vratěníně ale museli zájemci o vojenskou historii nejprve vysekat z křovin a opravit.

„Vidíte bunkr vzor 37 po dvou a půl letech práce, kdy jsme na tom udělali úpravy, abychom ho dostali pohledově do roku 37 a mohli jsme ho prezentovat, jak to vypadalo v době, než nastala válka,“ řekl Spišák. Jinou část řopíku nadšenci upravili do podoby mezi lety 1962 a 1990. Práce spolek vyšly na další pětinásobek prodejní sumy.

Většina ostatních řopíků ale leží ladem stejně, jako kdysi ten vratěnínský. Příklad leží o desítky kilometrů dál v Březí u Mikulova. Ten byl zatím prodán jako poslední. Nového majitele sice drobný bunkr má, od 90. let se o něj ale nikdo nestaral. Ten samý zájemce se rozhodl přidat do páru i druhý. Stejně zanedbaný a ještě v hůře přístupném terénu.

  • Název označuje lehké československé opevnění vzor 37.
  • Přezdívku získal podle zkratky Ředitelství opevňovacích prací, které budování opevnění řídilo.
  • Takových objektů vzniklo v pohraničí 9 tisíc spolu s dalšími 900 drobných objektů staršího typu.
  • Společně s většími bunkry, dělostřeleckými tvrzemi a zátarasy proti pěchotě i tankům měly řopíky ochránit Československo před německou agresí.
  • Po mnichovské dohodě podstoupilo Československu území Sudet i s opevněním.
  • Za druhé světové války využívala objekty německá armáda k testování zbraní.

Právě stav a dostupnost ovlivňuje cenu objektů. „Rozpětí je poměrně velké a pohybuje se od 6 až 100 tisíc korun,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeistrová.

Z celkového počtu více než čtyř a půl tisíce staveb lehkého opevnění už jich ministerstvo prodalo od roku 2011 asi třetinu. A plánuje pokračovat, drobných bunkrů z lehkého pohraničního opevnění si chce nechat jen v řádech desítek. Dalších 25 nabídek by pak mělo jít do prodeje už brzy.