Sklípky s metrovými stěnami a výhledem do přírody – armáda se snaží prodat „řopíky“

Ministerstvo obrany nabízí k prodeji nepotřebný armádní majetek – například takzvané „řopíky“ budované na konci třicátých let. Snaží se je prodat už delší dobu, zájem ale není velký - ministerstvo už kvůli tomu šlo s cenami bunkrů dolů. Kromě „řopíků“ nabízí taky pozemky, bývalou střelnici, sklady nebo administrativní budovu.

Armáda nabízí k prodeji nepotřebný majetek v různých regionech. Například na jižní Moravě je k dispozici 18 bunkrů, takzvaných „řopíků“, v celkové hodnotě kolem půl milionu korun. Celkově v celé republice ale prodává 81 nemovitostí. Nepotřebným majetkem určeným k prodeji jsou nejčastěji bunkry, pozemky nebo třeba skladové prostory.

Ceny jednotlivých bunkrů se odvíjejí od jejich technického stavu i od velikosti pozemků, se kterými je ministerstvo prodává. Vyvolávací cena nejlevnějších začíná zhruba na 6 tisících a za nejdražší zájemce zaplatí asi 55 tisíc korun. V odprodeji nadbytečných prostorů a pozemků byla armáda nejúspěšnější v roce 2013 – na konto ministerstva obrany přibylo víc než 1, 4 miliardy korun, zatímco v minulém roce to bylo necelých 250 milionů.

Přestože ministerstvo šlo s cenami dolů, na jižní Moravě se zatím „řopíky“ prodat nepodařilo. Ve středu se například v Březí u Mikulova, kde je koncentrace neobsazených bunkrů největší, měla konat prohlídka pro zájemce o koupi. Nikdo se ale nepřihlásil. K bunkrům totiž často nevede žádná přístupová cesta a skoro všechny jsou ve špatném stavu.

  • 2011 - 587,3 milionů
  • 2012 - 1037, 5 milionů
  • 2013 - 1417,7 milionů
  • 2014 - 400 milionů
  • 2015 - 246, 8 milionů
  • Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Betonový sklad nebo vojenské minimuzeum

Bunkr si může koupit jednotlivec, ale i firma. Poté může s majetkem nakládat dle svého uvážení - s prodejem nejsou spojeny žádné speciální nebo omezující podmínky. Budoucí majitel si tak může z bunkru udělat třeba sklad nebo v něm zřídit soukromé muzeum vojenské historie.

Příkladem mohou být tři objekty u Vranova, které v minulosti koupilo pevnostní muzeum, upravilo je a uvedlo do stavu, ve kterém sloužily za první republiky. 

Kromě „řopíků“ nabízí ministerstvo obrany ke koupi i další nepotřebný armádní majetek. V Jihomoravském kraji jsou to například pozemky v Brně-Řečkovicích nebo areál skladů v Loukově, který se nachází u Bystřice pod Hostýnem. Dlouhou dobu se nedaří najít zájemce o známý posádkový dům ve Vyškově.

Příští týden plánuje ministerstvo obrany vyhlásit veřejnou soutěž i na movitý majetek, konkrétně na náhradní díly nebo výpočetní techniku. Začátkem března bude ze čtyř posádek ke koupi téměř 300 kusů automobilové techniky.