Antimonopolní úřad uložil distributorovi elektroniky pokutu 24,5 milionu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou společnost Beryko, která je distributorem elektroniky značky Xiaomi, pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Druhá firma, která se kartelu účastnila, společnost Witty se sídlem v Praze, vyvázla bez postihu, protože protisoutěžní jednání nahlásila jako první a umožnila kartel odhalit. Rozhodnutí je pravomocné, žádná z firem proti němu nepodala rozklad.

Obě firmy byly v letech 2018 a 2019 hlavními distributory elektroniky značky Xiaomi v Česku. Zboží samy prodávaly, ale dodávaly jej také dalším maloobchodům.

„Představitelé obou společností různými způsoby komunikovali a vzájemně koordinovali nastavení prodejních cen a dalších cenových parametrů, například výši a dobu trvání slevových akcí, rozdělovali si zákazníky a vyměňovali si citlivé obchodní informace při velkoobchodním a maloobchodním prodeji a distribuci zboží značky Xiaomi na území České republiky,“ uvedl úřad. Tímto postupem porušily obě firmy nejen právo České republiky, ale také předpisy Evropské unie.

ÚOHS se o kartelové dohodě dozvěděl díky žádosti o takzvaný leniency program, tedy o program shovívavosti. Požádala o něj firma Witty, která na kartelovou dohodu upozornila.

Společnost Beryko naopak od ÚOHS dostala pokutu za to, že při místním šetření v jejím sídle nespolupracovala s úředníky. Jeden z jednatelů odmítl zpřístupnit svůj mobilní telefon, druhý jednatel sice předal svůj telefon a notebook, ale některé položky v nich byly upraveny nebo vymazány. Úřad firmu za maření místního šetření potrestal pokutou 22,5 milionu korun, tu už firma zaplatila.

Za účast v kartelové dohodě hrozila firmě Beryko pokuta až 60 milionů korun. Firma požádala o účast v leniency programu, a pokuta jí tak byla snížena. „Úřad při ukládání pokuty také zohlednil, že Beryko zavedl efektivní compliance program a splnil rovněž podmínky pro takzvané narovnání,“ uvedl ÚOHS. Compliance program zavedený ve firmě má předcházet porušování práva.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, firma tak musí pokutu 24,46 milionu korun zaplatit. Vzhledem k tomu, že nebyl podán rozklad, nelze rozhodnutí napadnout správní žalobou.