Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled Česka. Kvůli plynu z Ruska

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. To by mohlo vést k přidělování plynu, uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele, napsala ratingová agentura. Moody's zároveň potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3.

„Dlouhodobé a závažné přerušení dodávek plynu z Ruska by mělo podstatný negativní dopad na trend růstu a rozpočtové ukazatele České republiky,“ uvádí agentura.

Poukázala přitom na „vysokou závislost České republiky na dodávkách plynu z Ruska v kombinaci s omezenými možnostmi jejich náhrady v blízkém časovém horizontu“.

V případě úplného a dlouhodobého přerušení dodávek ruského plynu v blízké budoucnosti by v České republice hrozilo jeho plošné přidělování. To by uvrhlo ekonomiku země do hluboké recese, uvádí Moody's.

Varování pro vládu

Agentura také připomíná, že Rusko v posledních týdnech podstatně snížilo dodávky plynu do Evropské unie a několik zemí EU začátkem července zaznamenalo buď úplné zastavení, nebo výrazné omezení dodávek z Ruska.

Pokud by agentura v budoucnu zhoršila i samotný rating Česka, znamenalo by to, že si Česko bude půjčovat za vyšší úrok. 

Stanjura vidí vinu u Babiše, Schillerová u koalice

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí (bývalého premiéra) Andreje Babiše (ANO). Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,“ napsal na Twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Víme, že (ruský prezident Vladimir) Putin používá plyn a ropu jako zbraň, prioritou je derusifikace české i evropské energetiky,“ dodal.

Naopak bývalá ministryně financí v Babišově vládě Alena Schilerová (ANO) soudí, že zhoršený výhled pro ČR od Moody's odráží to, že současná vládní koalice nezvládá krizi.

Rusko v únoru zaútočilo na sousední Ukrajinu a poté, co země EU Kyjev v jeho obraně jasně podpořily, začala Moskva snižovat své dodávky plynu do Evropy, v některých případech je přerušila či zcela zastavila.

Agentura očekává i slabší výkon ekonomiky

Agentura Moody's už revidovala svou prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 2,3 procenta pro letošní rok a na jedno procento pro rok 2023. Dřívější prognóza z 9. února, tedy před počátkem ruské invaze na Ukrajinu, počítala s růstem 3,5 procenta pro rok 2022 a 3,2 procenta pro rok 2023.

Předpandemické úrovně HDP Česká republika podle Moody's pravděpodobně dosáhne letos. Ve srovnání s většinou zemí EU je to později, neboť 17 z 27 unijních států se na předpandemickou uroveň vrátilo už loni.

Česká národní banka ve čtvrtek odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok zlepšila na 2,3 procenta z 0,8 procenta, což uváděla v předchozí květnové prognóze. Pro příští rok očekává růst HDP o 1,1 procenta, dosud to bylo 3,6 procenta.

Výhled Česku letos zhoršili i další hodnotitelé

Již v květnu zhoršila výhled Česku i další významná mezinárodní ratingová agentura, Fitch Ratings. Výhled zrevidovala ze stabilního na negativní. 

Fitch sice potvrdila dosavadní hodnocení ČR stupněm AA-, avšak výhled zhoršila. Rating bude snížen, pokud odstřižení od ruského plynu a jeho následky vyvolají recesi, rychlou inflaci a projeví se nepříznivými dopady na ukazatele fiskální kondice. Rating bude zhoršen také v případě, že se vládě Petra Fialy (ODS) nepodaří ozdravit veřejné finance.

Ke svému květnovému rozhodnutí Fitch dospěla na základě snížení očekávaného hospodářského růstu ČR, silných inflačních tlaků a vzestupu rizik souvisejících se závislostí na ruských energiích. Utlumení dopadů inflace a náklady na pomoc Ukrajině podle agentury významně zatíží fiskální výdajová opatření.

Trojici nejvýznamnějších ratingových agentur tvoří Moody's, Fitch a Standard & Poor's.

Hospodaření České republiky v dubnu kriticky zhodnotila i poradenská firma Dun & Bradstreet, když jí snížila rating v kategorii mírného rizika z DB3c na DB3d a zhoršila výhled. Důvodem byla válka na Ukrajině a sankce vůči Rusku, které vytvářejí mnohonásobná rizika.