Vláda chystá úsporný energetický tarif. S drahou energií ale nepomůže třeba lidem v panelácích

Události: Vláda chystá úsporný energetický tarif (zdroj: ČT24)

Na pomoc s drahými energiemi vláda plánuje vynaložit desítky miliard. Očekávaný speciální energetický tarif dostal první obrysy. Vláda chce během příští topné sezony přispět domácnostem, které topí plynem nebo elektřinou. Podle prvních náznaků pomoc nepřesáhne deset tisíc korun. Opozice upozorňuje na mezery v avizovaném tarifu.

Takzvaný úsporný tarif na energie by měl přinést návrh zákona, který ministerstvo průmyslu a obchodu vložilo do připomínkového řízení. Přesnou podobu úsporného tarifu zákon neupravuje, bude stanovena nařízením vlády.

Automatický odečet

Podle návrhu domácnosti o příspěvek nebudou muset žádat, bude automaticky odečtený od poplatků nebo záloh na faktuře. Pokud domácnost využívá více zdrojů, například elektřinu na svícení a plyn na vytápění, získá příspěvek dvakrát. „Domácnost dostane fixní příspěvek na konkrétní tarif, a to, kolik jí ten tarif ze spotřeby pomůže, bude regulovat spotřebou,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN).

Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Příspěvek se podle návrhu nevztahuje na rekreační objekty, na tarify k dobíjení elektromobilů či na firmy. Na energetický úsporný tarif nedosáhnou ani domácnosti, které jsou závislé na teplárnách.

Opozice: Pomoc je nedostatečná

Takové nastavení tarifu kritizuje opozice. „Opět debakl, není to padesát miliard, jak sliboval pan ministr Gazdík, ale bude to méně než polovina. Nebude vůbec pro firmy, a co je nejhorší, nebude vůbec pro obyvatele, kteří bydlí v panelácích a jsou vázáni na teplárny,“ říká místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Energetický úsporný tarif
Zdroj: ČT24/MPO

„Ta pomoc je naprosto nedostatečná vzhledem k vývoji ceny energií, zdražily o stovky procent,“ domnívá se Jan Hrnčíř z SPD. Ze stejného důvodu návrh zkritizoval také Svaz měst a obcí ČR. „Řešení zdražování energií musí být komplexní tak, aby byla adekvátně adresována situace všech zákazníků, nikoli pouze některých vybraných skupin,“ je přesvědčen místopředseda svazu a primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Hledáme jiná řešení

Jozef Síkela přiznává, že pokrýt veškeré navýšení nákladů za energie vláda v plánu nemá. Pro domácnosti vytápěné z tepláren a také pro firmy ale chystá jinou podporu. „V případě tepláren to není úplně jednoduché. Snažili jsme se o notifikaci určité podpory teplárenství u Evropské komise, ale v tuto chvíli tu notifikaci nemáme schválenou. Hledáme cestu, jak teplárenství podpořit,“ ujistil odběratele.

Zajistit nižší cenu tepla také pro zákazníky, kteří jsou napojeni na centrální vytápění, by ministerstvo chtělo stihnout ještě před topnou sezonu. V plánu má také odpustit domácnostem i firmám poplatky za obnovitelné zdroje.

Úsporný energetický tarif pro domácnosti vláda podle Síkely projedná 22. června. Stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, případně déle. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl Síkela mezi 16 až 24 miliardami korun.