Největší těžař uhlí na světě se soustředí na solární energii. Špinavý zdroj podle něj stejně brzy skončí

Indická společnost Coal India, která je největším těžařem uhlí na světě, se nově výrazně soustředí na sluneční energii. Bude i nadále zavírat menší doly, píše BBC. Indie nyní ročně spotřebuje miliardu tun uhlí, což z ní dělá po Číně druhého největšího spotřebitele této suroviny na světě. Pálení uhlí přímo poškozuje zdraví lidí v okolí a také významně přispívá ke změně klimatu. Většina států se proto od něj postupně odklání.

Indická firma plánuje společný solární projekt na produkci 3 tisíc megawattů se státní firmou NLC India. Jeho hodnota by měla činit 125 miliard rupií (zhruba 38 miliard korun) a Coal India by zhruba polovinu částky měla investovat do roku 2024. Chce se také účastnit indických solárních aukcí a vyhrávat díky nabídce nejnižší ceny čisté energie.

„Jak víte, tak pokud jde o uhlí, naše podnikání v příštích dvou, třech desetiletích zanikne. V příštích letech převezme roli hlavního poskytovatele energie solár,“ řekl agentuře Reuters předseda představenstva Coal India Pramod Agarwal.

Coal India podle údajů indického ministerstva pro uhlí v letošním finančním roce vyprodukuje 710 milionů tun této suroviny. Podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) je to o něco více než všichni těžaři v USA za rok 2019.

Indie se snaží změnit svůj energetický mix, aby v příštích letech mohla plnit klimatické cíle. Podepsala pařížskou dohodu o reakci na změnu klimatu a zavázala se, že do roku 2030 sníží uhlíkové emise o 35 procent z úrovně roku 2005. Loni objem emisí klesl poprvé za desítky let, částečně díky pandemii, roli ale sehrála i nižší poptávka po uhlí, uvedla BBC.