Většině lidí příští rok podle analytiků mzdy porostou pomaleji než dosud

Zaměstnanci v Česku se musí připravit na nižší růst mezd (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci v Česku se musí připravit na nižší růst mezd, než na který byli zvyklí v posledních letech. Analytici očekávají, že porostou ani ne tříprocentním tempem. Přesto většina lidí bude moci utratit víc. Zruší se totiž superhrubá mzda, a tak zaměstnanci dostanou navíc část mzdy, kterou odváděli státu.

Kávu mezi svátky připravuje majitel kavárny Pracovna & Laskafe Pavel Železný teď sám. Podobně jako řada dalších podniků je kvůli koronaviru i ten jeho letos už poněkolikáté zavřený a zboží může tak prodávat jen z okénka. Propad příjmů za celý rok je odhaduje ve výši 75 procent a dotýká se i zaměstnanců.

Podle něho je dosud podnik v provozu zejména proto, že se podařilo jednak s majitelem budovy sjednat snížený nájem, ale také se domluvit se zaměstnanci – všichni momentálně berou polovinu svých obvyklých mezd a mají procenta z tržeb. Až kavárna otevře, dostanou opět výplaty celé. Dohodli se tak, aby nemuseli propouštět.

„Nechcete pořád vybírat nové a nové lidi, zvlášť když jim nemáte co nabídnout,“ vysvětluje majitel s tím, že těžko se dá říci: Pojďte k nám pracovat, protože dostanete málo peněz. „Takže jsou to spíš srdcaři a lidé, kteří tvoří jádro podniku,“ dodává.

Podobně teď řeší výplaty řada dalších firem ve službách. Zaměstnanci v mnoha odvětvích se musejí připravit na to, že doba velkého růstu mezd skončila. „Šedesát procent HDP jsou služby a ty byly teď zavřeny a uvidíme, jakým způsobem a jestli se z toho dokážou vzpamatovat podniky, jak rychle. Tempo růstu mezd bude určitě mírně klesat, protože napětí tam nebude zas tak vysoké,“ konstatuje analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

 Tak složité období jako dosud nezažila ani firma AGC autoskla, jak říká její personální ředitel Tomáš Brokeš. Propad výroby za letošek bude oproti plánu o pětinu. I přesto tu ale zaměstnanci dostanou příští rok přidáno. „Musím říct, že tento rok bylo nesmírně konstruktivní vyjednávání s odboráři a v podstatě jsme se dohodli a už jsme podepsali kolektivní smlouvu na úrovni růstu dvou a půl procenta pro všechny zaměstnance,“ uvedl Brokeš.

Ještě ve třetím čtvrtletí letošního roku rostla průměrná mzda o víc než pět procent. Podle odhadů centrální banky dostanou ale zaměstnanci v roce 2021 přidáno už výrazně méně.

Odhad růstu průměrné mzdy v r. 2021
Zdroj: ČT24

Jsou ale i firmy, kterým se i přes koronavirus dařilo dobře, a tak si jejich pracovníci od ledna polepší výrazně. Například tržby výrobce 3D tiskáren totiž letos rostly až o padesát procent. „Budeme přidávat v průměru asi deset procent na platech a letos jako odměny zaměstnancům budeme dávat třinácté platy,“ přiblížil majitel Prusa Research Josef Průša.

I přesto, že je většina firem v přidávání opatrná, všichni zaměstnanci v Česku si nakonec vydělají víc – sněmovna totiž schválila zrušení takzvané superhrubé mzdy. Lidé si tak proto polepší o stokoruny až tisíce.