Lyžařské areály se v pátek rozběhnou bez ubytování. Někteří hoteliéři se chtějí proti vládním krokům bránit soudně

Události: Hory se připravují na páteční start (zdroj: ČT24)

Restauratéři a hoteliéři vítají podpůrné programy, které vláda přijala v souvislosti s chystaným přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Části z nich ale nestačí. Obávají se, že páteční uzavření bude pro řadu podniků znamenat definitivní konec. Někteří provozovatelé ubytování na horách se chtějí obrátit na soud.

Majitel restaurace U Žaludů Filip Výborný musel zamknout a zatáhnout roletu svého podniku kvůli restrikcím už v půlce října. Výdejní okénko by se mu totiž nevyplatilo. Teď, když už se mu hosté začínali vracet, to bude muset udělat znovu.

„Jde o to, že nám to měli říct dopředu. Máme nakoupené zásoby, které se vyhodí. To stojí další peníze, který už my jako malí živnostníci nemáme.“ Na jednu z nových kompenzací, která se vyplácí podle počtu zaměstnanců, přitom nedosáhne –⁠ zaměstnance totiž žádné nemá. „Samozřejmě si na to budu muset půjčit, protože už je to dlouhé,“ dodal.

„Osoby samostatně výdělečně činné, které zaměstnance nemají, ale často mají podniky, které musí splácet nějaké úvěry, mají s tím spojené náklady a těch se to prakticky také nedotkne,“ doplnil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Někteří podnikatelé s kroky vlády nesouhlasí a nařízení nehodlají dodržovat. „Rozhodli jsme se na základě toho vládního balíčku, který opět nic neřeší, že necháme otevřeno a pozveme všechny politiky, poslance, členy vlády na oběd,“ uvedl provozní Pivovaru Malý Janek Jiří Janeček. 

Ani někteří hoteliéři nejsou spokojení s rozhodnutím vlády. Ředitel Four Seasons Hotel Prague Martin Dell chápe, že vláda nemůže všechno zaplatit. Ale dodává, že „potřebujeme dlouhodobější vizi, potřebujeme vědět, jak to bude do budoucna, tři šest měsíců, jako to mají ostatní evropské země.“ Kompenzace jim pokryjí jen zhruba dvacet procent celkových nákladů. Na výplatu těch prvních čekali přes šest měsíců.

Jak to vidí opoziční politici

Podobné argumenty zmiňovaly i opoziční strany během jednání ve sněmovně. „Reálně můžou tu pomoc čekat v řádu týdnů, v horším případě a zcela reálnějším v řádu měsíců,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pak ptá, zda by nebylo jednodušší, kdyby vláda měla čitelnější a předvídatelný přístup v podporách vůči celému spektru podnikatelů. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se domnívá, že opozice bude kritizovat každé vládní rozhodnutí. „V rámci možností děláme, co můžeme.“

Někteří provozovatelé se obrátí na soud

Jinak to ale vidí například provozovatelé ubytování na horách. Někteří zvažují, že se obrátí na soud. „Chceme požádat soud o vydání předběžného opatření, aby se nezavíraly boudy na horách. Turisté přijedou na den, ale nemají se kde ohřát, dojít si na záchod, může to být i nebezpečné,“ uvedla majitelka Luční boudy Klára Sovová.

Tamní obce navíc upozorňují na další výpadky v rozpočtech. Toho se obává kupříkladu starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (SNK SNĚŽKA).

Po patnácti dnech se znovu uzavřou i fitnesscentra. Kompenzace, na které dosáhnou, ale prý vzhledem k nákladům nestačí. „Dostaneme něco na nájem, ale je to holý nájem, nejsou tam zahrnuté třeba energie, náklady spojené s vytopením objektu, napuštěním bazénu,“ řekla manažerka klubu Aerofit Lucie Macášková.

Co se (ne)bude dít na horách

Od pátku vláda umožní provoz lyžařských center. Majitelé podle svých slov budou počítat každý den, kdy vleky lidem zpřístupní. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením se obávají, že dorazí výrazně méně návštěvníků. Už proto, že penziony a restaurace budou uzavřené.

Ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot pro Byznys ČT24 řekl, že spuštěný zákaz je velký problém. Horská střediska totiž fungují v symbióze gastro – ubytování – lanovky, případně další služby. Vánoce tvoří třicet, někde čtyřicet procent sezony. Když se tedy tato část „ukrojí,“ je jisté, že už se to nedá dohnat. Takže provoz hradí náklady a na další investice a rozvoj nic nezbude. „Z tohoto úhlu je to velký průšvih.“ Těžko se také odhaduje, kolik přijede na jeden den lyžařů, kteří jindy jezdí do Alp. Záležet bude na počasí i na tom, zda se lidé nebudou bát „vyjít z domu“.

Ředitelka hotelu Freud v beskydské Ostravici Simona Cimmer řekla, že pro ně sezona v pátek končí a pokračovat bude až příští rok. Na Silvestra přitom měli vyprodáno, hlavní část sezony u nich začíná po Novém roce. „Začínáme rušit rezervace, začínáme vracet pobytové balíčky a vracet i vstupné na novoroční brunch.“ Očekává zároveň, že tentokrát nebude uzavření trvat  dva tři týdny, ale že bude delší. Dodala, že tento rok byl pro hotel nejhorší v celé jeho historii.

Události: Byznys ČT24 o zimní sezoně (zdroj: ČT24)

Majitelé apartmánů mohou přijet

Bezproblémově se ubytovat budou moci majitelé apartmánových bytů na horách. Ti ostatní budou muset prokázat pracovní účel cesty. „Pro klasické turisty v tuto chvíli vláda neumožňuje pobyty,“ dodal ředitel Aparthotelu Sv. Vavřinec Martin Venglář.

Tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová upřesňuje, že pokud si majitel do své chaty pozve své rodinné příslušníky –⁠ „kterým tedy neposkytuje ubytovací služby, jen užívají nějakou vlastní či rodinnou nemovitost“ –⁠ pak o ubytovací službu nejde. 

Ze zákazu se můžou vymykat také chaty, které majitel pouze pronajímá a podle právní definice neposkytuje ubytovací služby. „Pokud poskytuje krátkodobý pronájem, tak může v souladu se stávajícími opatřeními pronajmout hostům. Tento majitel nemovitosti zodpovídá za to, jestli tu nabídku činí v souladu s opatřeními,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Sjezdovky se otevřou, musí však dodržovat pravidla

Oproti hoteliérům sice mohou provozovatelé sjezdovek v pátek otevřít, dodržet však musí řadu pravidel. „Ze sjezdovky budeme mít udělaný šestimetrový koridor, který oddělíme sítěmi tak, abychom lyžaře oddělili od sebe. A délka lyží nám dá ty dva metry, abychom měli rozestupy, které jsou potřeba,“ vysvětlil vedoucí Skiareálu Kopřivná Libor Petrů. 

I na lanovkách budou muset být dodržovány pravidelné dvoumetrové rozestupy. A lanovky se budou pravidelně dezinfikovat. U kabinkových lanovek zase musí být otevřená okna. Ve frontách i na lanovkách bude povinné zakrývání úst.