Daňové změny ekonomiku spíše nerozhýbou, řekl exministr financí Pilný

Události, komentáře: Daňový balíček (zdroj: ČT24)

Plány premiéra Andreje Babiše ohledně daňových změn ekonomiku nerozhýbou, budou mít spíše velké dopady na lidi. V Událostech, komentářích to řekl bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO), který zde o tématu daňového balíčku debatoval společně se senátorem Tomášem Goláňem (SEN 21).

Vláda Andreje Babiše chystá největší daňové změny od roku 2008, zvažované zrušení superhrubé mzdy v koalici hodlá probrat v létě a zákonodárcům předložit v září. Předseda ČSSD Jan Hamáček dříve uvedl, že návrh týkající se zrušení superhrubé mzdy nepodpoří, protože nevidí náhradu za výpadek v rozpočtu ve výši 20 miliard korun.

„Dvacet miliard nemá marginální dopad na stát. Je nutné prosadit něco, co je důležité jak pro rozpočet, tak i lidi. Tyhlety šachy s přestavováním daně mají dopad a já ho nevidím jako důležitý, aby to byla daňová otázka,“ uvedl v pořadu Pilný.

Senátor Goláň se v pořadu vyslovil pro zrušení superhrubé mzdy. Podle něho jsou daňové změny pro zvednutí české ekonomiky společně s investicemi a změnou odpisových vstupních cen potřebné. „Je tam diskriminace, protože OSVČ a fyzické osoby mají patnáctiprocentní daň. Superhrubou mzdu bych zrušil a zvedl sazbu na osmnáct až devatenáct procent,“ řekl Goláň.

Sněmovna v úterý v úvodním kole podpořila vládní daňový balík na rok 2021, který půjde do rozpočtového výboru. Návrh počítá například s tříletým zvyšováním spotřební daně z cigaret. Umožní také, aby se daň z nemovitosti lišila v různých částech obcí. Velkou debatu mezi poslanci ale vzbudilo rovněž zavedení stravenkového paušálu.

„Nerušíme stravenky, nerušíme závodní stravování, ale za stejných podmínek a daňového zvýhodnění zavádíme stravenkový paušál formou peněz. Je to prostě na těch firmách, aby se rozhodli, zda si vyberou závodní stravování, stravenky nebo stravenkový paušál,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Babiš místo bankovní daně upřednostňuje investiční fond

Co se týče bankovní daně, Andrej Babiš ji odmítá, protože sází na dobrovolný investiční fond, kam mají banky podle něho posílat peníze samy od sebe. Na Slovensku platí bankovní daň od roku 2012 a tamní premiér Igor Matovič ji ruší.

Podle Pilného je ale Babišův pokus o fond založen na chybných předpokladech. „My banky potřebujeme. Kdybychom je neměli, situace by byla horší. Privátní kapitál by měl mít rozhodovací většinu a aby se řídil pravidly, podle kterých se dělají investice,“ popisuje. Dále uvedl, že státní hospodářství se daří financovat především díky bankám a programům Covid 1 a také 2.