Americký průmysl i obchod nabraly v květnu dech. Analytici se ptají, zda bude růst pokračovat

Průmyslová výroba ve Spojených státech se v květnu po dubnovém rekordním propadu vrátila k růstu, protože továrny začaly pomalu obnovovat výrobu přerušenou koronavirovými omezeními. Maloobchodní tržby pak ve srovnání s předchozím měsícem díky uvolňování koronavirových restrikcí rekordně vzrostly. Zisk bank ve USA v prvním čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 69,6 procenta na 18,5 miliardy USD (437,1 miliardy korun).

Průmyslová výroba se v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 procenta po dubnovém rekordním propadu o 12,5 procenta, uvedla v úterý centrální banka USA (Fed). Produkce samotného zpracovatelského průmyslu se zvýšila o 3,8 procenta, když v dubnu podle revidovaných údajů rekordně klesla o 15,5 procenta. Přispělo k tomu hlavně zvýšení výroby v automobilovém průmyslu, i když meziročně byla výroba aut nižší o 62,8 procenta.

Produkce těžařského průmyslu se však snížila o 6,8 procenta, hlavně kvůli propadu těžby ropy a plynu o 37 procent. Produkce energetického sektoru klesla o 2,3 procenta.

Maloobchodní tržby podle údajů amerického ministerstva obchodu stouply v květnu o 17,7 procenta. V předchozích dvou měsících naopak prudce klesaly, v dubnu o 14,7 procenta a v březnu o 8,3 procenta. Meziročně jsou však tržby stále menší, propadly se o 6,1 procenta.

Recese způsobená koronavirem nejenže snížila výdaje ve většině sektorů ekonomiky, ale také zrychlila přesun v tom, kde lidé nakupují a co nakupují. Tržby prodejců bez kamenných obchodů, kam spadají internetové obchody jako Amazon a eBay, v květnu stouply o devět procent oproti dubnu, kdy se zvýšily o 9,5 procenta. Meziročně pak byly vyšší o 30,8 procenta.

Prudký růst zaznamenali také prodejci stavebního materiálu, ale i prodejci potravin, protože restaurace byly v době pandemie zavřené a lidé více jedli doma.

  • Maloobchodní tržby tvoří zhruba polovinu výdajů spotřebitelů. Ty se na celkovém výkonu ekonomiky podílejí zhruba 70 procenty.

Podle analytiků zprávy za minulý měsíc ukazují, že americká ekonomika zahájila pomalé a dlouhodobé zotavování. Zaměstnavatelé v květnu vytvořili 2,5 milionu pracovních míst, což byl neočekávaný růst naznačující, že trh práce se odrazil ode dna.

Velkou neznámou je, zda se počáteční růst počtu pracovních míst, maloobchodních tržeb, průmyslové výroby i v dalších oblastech podaří udržet i v následujících měsících, či zda se ustálí na nízké úrovni, uvedly agentury AP a Reuters.

Zisk bank ve Spojených státech v prvním čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 69,6 procenta na 18,5 miliardy USD (437,1 miliardy korun). Banky pocítily dopad koronavirové pandemie. Zhoršení ekonomické aktivity způsobilo, že dlužníci začali mít problémy se splácením úvěrů a banky musely vyčlenit miliardy dolarů do rezerv na ztrátové úvěry. Uvedla to v úterý Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Zisk klesl více než polovině bank. Zhruba 7,3 procenta jich pak skončilo ve ztrátě.

Navzdory problémům jsou však banky schopné efektivně obsloužit klienty a jsou zdrojem síly ekonomiky, uvedla předsedkyně FDIC Jelena McWilliamsová. „Bankovní kapitál a úroveň likvidity zůstávají silné,“ píše se v prohlášení.

Počet takzvaných problematických bank na tajném seznamu FDIC se v prvním čtvrtletí zvýšil o tři na 54. Vzrostl tak poprvé od roku 2011, napsala agentura Reuters.