Vystrčilova cesta na Tchaj-wan bude bez hlavních zaměstnavatelských svazů

Hlavní zaměstnavatelské svazy a profesní organizace se nezúčastní cesty s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) na Tchaj-wan. Některé jejich členské firmy do Asie pojedou, jiné ale mají obavy kvůli nesouhlasu Číny. Vyplývá to z ankety agentury ČTK mezi svazy. Vystrčil počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

Hospodářská komora nebyla pověřena organizací podnikatelského doprovodu. „I s ohledem na zájmy Tchaj-wanu zvýšit svou konkurenceschopnost na světovém trhu i rostoucí bohatství země mají tamní podniky zájem o české know-how v biotechnologii, nanotechnologii, zelené energetice, přesném strojírenství, vývoji léčiv a luxusním sklářství. Lze očekávat, že i některé firmy, které jsou členy komory, se cesty individuálně zúčastní, ale v tuto chvíli nemáme konkrétní poznatky,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Obavy převažují nad možnými přínosy

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR předsedu Senátu na Tchaj-wan nedoprovodí. „Možnost organizovat podnikatelský doprovod předsedy Senátu na Tchaj-wan jsme s ohledem na dlouholetou spolupráci s tchajwanskými partnery zvažovali, ale po důkladném posouzení jsme se nakonec rozhodli nabídku nevyužít. Respektovali jsme existující obavu, že by tato cesta mohla mít negativní dopad na obchod českých firem na čínském trhu,“ uvedla generální ředitelka svazu Dagmar Kuchtová.

Zároveň ale připomněla, že svaz s tchajwanskými partnery dlouhodobě spolupracuje, nabídl proto kanceláři Senátu spolupráci při výběru vhodných firem, které může oslovit k účasti v podnikatelské misi.

Svaz obchodu a cestovního ruchu nemá podle svého prezidenta Tomáše Prouzy informace, že by se některý z jeho členů chystal na podnikatelskou misi do Tchaj-wanu.

Některé firmy očekávají negativní dopady

Ekonomická diplomacie se podle Dlouhého musí vykonávat dlouhodobě, v uplynulých letech se uskutečnila řada cest na Tchaj-wan na různých úrovních. Tuzemským zájmem je zvýšit vzájemnou obchodní bilanci. Podnikatelé na tomto typu cest mohou získat nové obchodní kontakty a dozvědět se o místních záměrech, na kterých by mohli v budoucnu participovat.

„Nicméně realitou je, že některé naše členské firmy působící na trhu pevninské Číny mají z dopadu této cesty na své podnikání obavy,“ podotkl.

Prezident republiky Miloš Zeman uvedl, že Vystrčilovi cestu nedoporučil, stejný postoj podle něj mají i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Misi na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), Čína proti ní protestovala a varovala před následky pro české firmy. K Vystrčilově cestě ambasáda uvedla, že by podryla základy spolupráce mezi Českem a Čínou.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova. Česká republika, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.