Pražská burza stoupla nad 900 bodů, nejvýše od počátku března. Rostly i další akciové trhy

Pražská burza v úterý posílila o více než dvě procenta. Index PX se tak poprvé od 10. března dostal nad 900 bodů, když zavřel na hodnotě 901,15 bodu. K růstu mu pomohly především akcie bank, nejvýrazněji si polepšila Erste Bank. Ve ztrátě skončily pouze dva z hlavních titulů. Příznivý den pro akcie zažily v úterý Asie, Evropa i Spojené státy.

Pražská burza i v úterý těžila z pozitivního zahraničního sentimentu. „Tahounem růstu v Evropě se stal finanční sektor, což se promítlo i na našem trhu,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Cenné papíry Erste Bank zhodnotily o 6,76 procenta na 527,40 koruny. Komerční banka rostla o rovné dvě procenta na 511 korun a Moneta Money Bank si polepšila o 0,81 procenta na 49,90 Kč. Akcie pojišťovny VIG pak zdražily o 2,4 procenta na 512 korun.

Dařilo se i titulům z jiných oborů. Například technologická společnost Avast přidala více než 3,5 procenta na 158,50 Kč. Likérka Stock zavřela silnější o více než dvě procenta na 72 korunách.

V červeném skončily pouze akcie elektrárenské společnosti ČEZ a tabákové společnosti Philip Morris ČR. ČEZ odepsal 0,41 procenta na 482 korun, Philip Morris 0,44 procenta na 13 520 korun.

Index PX letos zažívá turbulentní vývoj kvůli pandemii koronaviru. V lednu dosáhl svého letošního maxima, když se pohyboval výrazně nad hranicí 1100 bodů. Ještě 4. března byl nad tisíci body, potom se ale v průběhu dvou týdnů propadl až pod 700 bodů. 

Vzestup akcií v Asii, pomáhá jim otevírání ekonomik

Muž v budově Šanghajské burzy
Zdroj: Reuters/Aly Song

Akcie na asijských trzích v úterý posílily. Investoři věnují menší pozornost napětí mezi Čínou a Spojenými státy a místo toho se více soustředí na to, jak se znovu otevírají ekonomiky, zasažené pandemií nemoci covid-19. K růstu asijských akciových trhů přispěl i slib čínské centrální banky, že posílí podpůrná opatření a bude pokračovat ve snižovaní úroků.

Nejvýrazněji zpevnil hlavní index tokijské burzy Nikkei 225, který si připsal 2,55 procenta a uzavřel na 21 271,17 bodu. Jde o nejvyšší hodnotu od začátku března. Podle analytiků k tomu patrně přispělo to, že v Japonsku v pondělí skočil nouzový stav. Na akciovém trhu posílila všechna průmyslová odvětví, zejména letecká a pozemní doprava.

Napětí mezi USA a Čínou zůstává jen v pozadí

Méně výrazně posílily akcie na čínských trzích. Jejich hlavní index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si připsal 1,13 procenta na 3872,77 bodu. Hlavní ukazatel cenového vývoje na burze v Hongkongu, index Hang Seng, pak vzrostl o 1,88 procenta na 23 384,66 bodu. Nejvýraznější zisky vykázaly akcie firem z odvětví informačních technologií a nemovitostí.

Index MSCI, který sleduje vývoj akcií v oblasti Asie a Tichomoří bez Japonska, zpevnil o 0,91 procenta na 146,09 bodu. „Napětí mezi Spojenými státy a Čínou nadále vře na pozadí, ale zdá se, že investoři se více zajímají o vyhlídky na znovuotevření ekonomik po celém světě,“ řekl podle agentury Reuters analytik z australské banky NAB Rodrigo Catril.

Indexy stouply v Evropě i v USA

Přední evropské akciové indexy uzavřely den v plusu většinou přes jedno procento. Například britský index FTSE 100 přidal 1,24 procenta, německý DAX procento a francouzský CAC 40 vzrostl o 1,46 procenta. Panevropský Stoxx 600 skončil výše 1,08 procenta.. 

Hlavní americké akciové indexy také uzavřely v zisku, byť velmi rozdílně. Dow Jones, který zahrnuje třicet předních společností, stoupl o 2,17 procenta a širší S&P 500 o 1,23 procenta. Naopak technologický Nasdaq přidal pouze 0,17 procenta.