Potraviny zdražují. Kvůli narušenému mezinárodnímu obchodu a výpadku pracovní síly

Události – Ceny rostou (zdroj: ČT24)

Potraviny zdražují – může za to narušený mezinárodní obchod, výpadek pracovní síly při sklizních nebo velký podíl dovozů. Rostoucí ceny Česko zasahují v době nouzového stavu, kdy stovky tisíc lidí nemohou chodit do práce nebo podnikat tak, jak byli zvyklí. Očekává se, že spotřeba domácností, která táhla českou ekonomiku, klesne. A návrat k normálu nebude tak rychlý, jak si mnozí představují.

Na každou část trhu dopadá aktuální situace trochu jinak. Potraviny podle analytiků v nejbližší době nezlevní. Štáb České televize prošel s kamerou malé obchody, farmářská tržiště i velké supermarkety.

Vejce, máslo a brambory jsou tři evergreeny ve zdražování uplynulých let. Ty jediné ale tentokrát meziročně zlevňují. S nadsázkou se dá říct, že teď pro změnu ale zdražuje všechno ostatní.

Kdo nechce zdražovat, musí obchod dotovat. Třeba jako v obci Kaliště na Vysočině. Spíš než o funkční byznys jde o službu místním. „Máme možnost získat i dotaci z kraje Vysočina,“ řekl starosta a zároveň prodavač František Szczyrba (Správná volba). Bez takových ústupků by si nemohli dovolit držet ceny na stejné úrovni jako řetězce. 

Zhruba o pětinu zdražily v dubnu základní potraviny, jako je cukr, mouka i vepřové. Velký nárůst je u ovoce – obyčejná jablka zdražila o 40 procent. A to zdaleka není vše.

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka si lidé díky globalizaci navykli mít například jahody nebo borůvky i mimo sezonu. „Pokud je někdo chce v období mimo tu sezonu, tak je bude muset zaplatit o něco více,“ vysvětluje Ludvík.

Proč se zdražuje?

Střídání sucha a záplav, ale také koronavirová krize udělaly z čerstvého ovoce a zeleniny drahý luxus. Česko dvě třetiny tohoto sortimentu dováží a ke smůle zákazníků nejvíc ze Španělska a Itálie, zemí nejvíce zasažených nákazou.

„Současná epidemie nepředstavuje pouze dočasný šok do ekonomické aktivity, ale naruší oživení ekonomiky, a to jak v sektoru služeb, tak v průmyslu,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Citibank Jaromír Šindel.

„Nejdůležitější aspekt je ten krátkodobý horizont, řekněme následující tři měsíce. Tam čekáme, že ekonomika bude mít určité velké problémy,“ myslí si ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku Jan Švejnar. Velkým milníkem pro další prognózy bude zveřejnění dubnového nárůstu nezaměstnaných.

Nejlevnější benzin od roku 2009

Benzin stojí nejméně od května 2009. Plnou nádrž tak řidiči natankují nejlevněji za posledních 11 let. Vyhlášená nízkou cenou je například malá čerpací stanice v olomoucké části Hodolany. Benzin tam stojí 23,60. Nafta o dvacet haléřů více. Na padesátilitrové nádrži tam řidič oproti jiným pumpám ušetří zhruba 300 korun.