Benzin je u pump nejlevnější za jedenáct let. Klesá i cena nafty

Průměrné ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku dále klesají. Benzin zlevnil za poslední týden o 58 haléřů na 26,04 koruny za litr, a je tak nejlevnější od května 2009. Nafta je ve srovnání s minulou středou levnější o 60 haléřů, a litr tak vyjde v průměru na 26,23 koruny. Znamená to, že je nejlevnější od dubna 2016. Norsko pak ve čtvrtek oznámilo, že se po 18 letech připojí k dohodě o snížení těžby. Ropa opět zdražuje.

Nejvyšší průměrné ceny pohonných hmot jsou v hlavním městě, vyplývá také z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Litr nejrozšířenějšího Naturalu 95 stojí v Praze 27,20 koruny a stejné množství nafty vyjde ještě o pět haléřů dráž. V žádném jiném regionu průměrná cena nafty ani benzinu 27 korun nepřesahuje.

Nejlevněji je v Plzeňském kraji

Druhý nejdražší benzin tankují motoristé na Vysočině, kde litr vyjde v průměru na 26,67 koruny. Druhá nejvyšší cena nafty je ve středních Čechách, a to 26,79 koruny za litr.

Naopak nejnižší průměrnou cenu paliv vykazuje Plzeňský kraj. Natural tam vyjde na 25,22 koruny a nafta na 25,43 Kč za litr.

Norsko se po 18 letech připojí k dohodě o snížení těžby ropy

Norsko v období od června do prosince sníží těžbu ropy. Po 18 letech se tak připojí k dohodě předních světových producentů o koordinovaném omezení těžby, která má podpořit cenu suroviny. Oznámilo to norské ministerstvo ropného průmyslu. Norsko je největším producentem ropy v západní Evropě.

„V červnu v Norsku snížíme těžbu o 250 tisíc barelů denně, v druhé polovině roku 2020 pak o 134 tisíc barelů denně. Navíc odložíme zahájení těžby na několika polích do roku 2021,“ uvedla ministryně ropného průmyslu Tina Bruová. 

Skupina OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a další přední světové producenty, se na začátku dubna dohodla, že v květnu a červnu sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. To představuje asi deset procent globálních dodávek. Vyzvala také další producenty mimo OPEC+, jako jsou Spojené státy, Kanada, Brazílie a Norsko, aby se připojili snížením o dalších pět milionů barelů denně.

„Za současné bezprecedentní situace přispěje snížení těžby ropy zavedené vládou k rychlejší stabilizaci trhu ve srovnání s tím, kdybychom nechali vybalancovat trh jen prostřednictvím tržního mechanismu,“ uvedlo ministerstvo ropného průmyslu.

Norsko dodalo, že snížení se týká jen ropy. Těžba a vývoz zemního plynu zůstanou zachovány. 

Cena ropy zamířila v posledních dnech vzhůru

Ceny ropy jsou v posledních týdnech extrémně kolísavé. Například cena expirujícího květnového kontraktu americké ropy WTI šla dokonce poprvé v historii do minusu. V dalších dnech klesala i cena červnového kontraktu. Kromě výrazného poklesu poptávky po ropě (například ze strany aerolinií) a geopolitických sporů (USA versus Írán) byl v centru také nedostatek skladovacích kapacit v USA. 

Ve středu však ropa začala zdražovat v reakci na nečekaně slabý růst zásob ve Spojených státech. Směrem nahoru jí pomáhala také naděje na lepší poptávku, protože některé evropské země a americká města už uvolňují nařízení přijatá v důsledku šíření nákazy koronavirem.

Ve čtvrtek pak zdražování ropy pokračovalo. Kolem 16:00 rostla cena americké lehké ropy WTI o 18,8 procenta na 17,89 dolarů za barel a severomořské ropy Brent o 13,9 % na 25,69 dolarů za barel.