TÉMA

Citibank

Bankovní asociace čeká letos jen mírný růst HDP, příští rok pak ke třem procentům

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce se mírně zvedne o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům.  Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou představila Česká bankovní asociace (ČBA). Inflace se letos podle ní v průměru dostane k jedenácti procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024.
11. 5. 2023|

Reálné mzdy budou klesat i příští rok, ukazuje průzkum pro ministerstvo financí

Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,1 procenta po letošním růstu o 2,4 procenta. Hospodářské oslabení způsobí zejména pokles spotřeby domácností v důsledku vysoké inflace. Růst cen by ale měl v příštím roce zpomalit na 9,7 z letošních 15,4 procenta. Ke dvěma procentům by se inflace měla vrátit v roce 2025. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.
4. 12. 2022|

Rusko uhradilo úroky v dolarech, aby se vyhnulo vyhlášení bankrotu

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 07:09|

Rusko zaplatilo úroky z dluhopisů, vyhnulo se platební neschopnosti

Ruská federace řádně zaplatila úroky z dolarových dluhopisů. Vyhnula se tak platební neschopnosti. Ruské ministerstvo financí v pátek oznámilo, že navzdory sankcím, které na zemi uvalily západní státy, peníze v plné výši dorazily do amerického finančního ústavu Citibank. Ten už zajistí distribuci peněz na účty držitelů dluhopisů. Celkem jde o částku zhruba 117 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy korun). Ruská centrální banka v pátek podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na dvaceti procentech. Oznámila rovněž, že zahájí nákupy vládních dluhopisů.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 17:40|

Věřitelé podle Reuters obdrželi úroky z ruských dluhopisů v dolarech. Polsko chce ukončit smlouvu s Gazpromem

Rusko ve středu podle plánu odeslalo 117 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) jako úrok z dolarových dluhopisů. Ministerstvo financí uvedlo, že jeho platební příkaz byl přijat, ale zda peníze dorazily na účty věřitelů, to zatím ověřuje. Podle agentury Reuters platby splatné k 16. březnu v pořádku dorazily. Polsko chce do konce roku ukončit smlouvu o nákupu ruského plynu. Inflace v EU vystoupila v únoru na rekordních 6,2 procenta, Česko má třetí nejvyšší. Válka na Ukrajině může podle OECD snížit globální růst o více než procentní bod. Severní Afrika a Blízký východ už začaly pociťovat negativní dopady konfliktu na potravinovou bezpečnost.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 22:21|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|

Čtyři velké čínské banky zaznamenaly kvůli koronaviru největší propad zisku za desetiletí

Čtyři z pěti největších čínských státních bank za pololetí vykázaly největší propad zisku za nejméně desetiletí. Rezervy na ztrátové úvěry, které se vrší vlivem pandemie nemoci covid-19, zvýšily o 27 až 97 procent. Zveřejněné hospodářské výsledky podle agentury Reuters ilustrují dopad pandemie a zpomalení tamního hospodářství na čínské banky, které v prvním čtvrtletí oproti globálnímu trendu vykázaly větší zisky a stálý poměr nesplácených půjček.
30. 8. 2020|

Potraviny zdražují. Kvůli narušenému mezinárodnímu obchodu a výpadku pracovní síly

Potraviny zdražují – může za to narušený mezinárodní obchod, výpadek pracovní síly při sklizních nebo velký podíl dovozů. Rostoucí ceny Česko zasahují v době nouzového stavu, kdy stovky tisíc lidí nemohou chodit do práce nebo podnikat tak, jak byli zvyklí. Očekává se, že spotřeba domácností, která táhla českou ekonomiku, klesne. A návrat k normálu nebude tak rychlý, jak si mnozí představují.
2. 5. 2020|
OKD

Soud rozhodl, že miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí zatím není pravomocné.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:39|

Věřitelé a soud schválili reorganizační plán textilky Veba Broumov. Vyrábět se bude dál

Věřitelé a soud schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 19:53|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: OKD si půjčilo 31 miliard, peníze skončily u majitelů včetně Bakaly

Reportéři ČT získali dokument, který může vysvětlit krach těžební společnosti OKD v roce 2016. Jde o úvěrovou smlouvu OKD se Citibank ve výši 31 miliard korun. Peníze však společnost nepoužila na rozvoj firmy, ale skončily u hlavních akcionářů v zahraničí, mimo jiné i v daňových rájích. Případu se věnovali Michael Fiala a David Havlík.
13. 5. 2019|

Bankovní asociace zhoršila odhad, ekonomika Česka poroste letos ještě pomaleji

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze dále zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z únorových 2,6 procenta. Odhad komplikují prohlubující se nejistoty vnějšího prostředí, zejména hrozba dalšího zpomalování německé ekonomiky. Pro příští rok asociace odhaduje růst ekonomiky o 2,3 procenta.
30. 4. 2019|