Od úterý se otevřou sběrny a od čtvrtka hobby markety, železářství a prodejny jízdních kol

Od úterý mohou být v provozu sběrny a výkupny surovin, od čtvrtka také hobby markety, železářství či prodejny jízdních kol, rozhodla v pondělí vláda. V otevřených obchodech budou od čtvrtka zároveň platit přísnější opatření. Mezi lidmi budou rozestupy, obchody zajistí dezinfekční prostředky, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). České cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s odjezdem do 31. srpna. Budou vydávat poukazy, schválil kabinet.

Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. 

Rozšíření výjimek v mimořádném opatření, kterým se zakazuje maloobchodní prodej kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru, však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu.

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. „Všichni zákazníci budou od čtvrtku muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce, u supermarketů bude nadále platit povinnost poskytovat jednorázové rukavice.  

Lidé také budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu avizoval, že by mohly ve čtvrtek otevřít také obchody s pracovními oděvy, dětským textilem, papírnictví či prodejny obuvi. Kabinet nakonec rozhodl, že před Velikonocemi otevře obchody, kde se prodávají potřeby k rekreaci.

„Rozhodli jsme (u dalších prodejen), že to necháme až na úterý, protože v pátek je den volna a nedávalo by to úplný smysl. Rozhodli jsme se, že vydržíme jednotky dnů, zatím uvolníme rekreaci a sport,“ vysvětlil Havlíček.

Rozhodnutí zhodnotil tak, že kabinet sice rozvolňuje zákazy, ale zpřísňuje požadavky. „Musíme si uvědomit, že dostáváme mezi obyvatele, ale i do provozoven, o něco více lidí, tím pádem musíme být přísnější v hygieně,“ uvedl. Zákazníci by kvůli dvoumetrovým odstupům měli případně čekat ve zvláštních zónách před obchody, opět v požadovaných rozestupech. 

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Do stavebnin či hobby marketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům. 

Úleva pro cestovní kanceláře

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy na rovnocenné cesty. Návrh zákona schválila v pondělí vláda, tento týden ho bude projednávat sněmovna.

Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit ochranná doba. Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku CK. Vydávány budou muset být bez doplatku. Poukaz místo hotovosti musí být nabídnut bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, cestovní kancelář bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost CK bude muset lidem vrátit i v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

Kdo může odmítnout poukaz

Poukaz budou moci odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat.

Lidé, kteří si koupili zájezd s odjezdem do 31. srpna, ale nebudou ho chtít absolvovat kvůli obavám o své zdraví nebo ztrátě zaměstnání, mohou rovněž požádat o vydání poukazu. Za běžných podmínek by museli při jeho zrušení uhradit storno poplatky.

Vláda přijala ochranu důležitých firem před rizikovými investory

Vláda přijala návrh zákona, který má zabránit tomu, aby klíčové české firmy převzali rizikoví zahraniční investoři. Zákon, který ještě musí schválit parlament, podle Havlíčka ale nesouvisí s přijímanými opatřeními v souvislosti s pandemií koronaviru.

„Zákon by měl zabránit nežádoucímu převzetí kritických podniků zahraničními investory, u kterých by se vyhodnotilo, že jde o rizikové subjekty,“ uvedl. Zákon podle ministra odráží evropský pohled na tuto problematiku. Zavádějí ho i ostatní země EU, které si tak chrání kritickou infrastrukturu země. Zákon vychází z nařízení Evropského parlamentu.

  • Investice do nejcitlivějších odvětví, jako je zbrojní průmysl, kritická infrastruktura nebo vývoj a výroba nejcitlivějšího zboží dvojího užití, budou muset investoři předem nahlásit a získat povolení. Všechny ostatní investice mohou být uskutečněny bez povolení, stát je však rovněž bude moci prověřit, a to až pět let zpětně.