Firmy by mohly dostat příspěvky na mzdy do několika dnů, říká ke kurzarbeitu Maláčová

Firmy, které tratí na omezeních kvůli koronaviru a požádají o kurzarbeit, by mohly dostat příspěvky od státu na mzdy do několika dnů. Žádosti o peníze je možné podávat elektronicky na webu www.uradprace.cz od pondělních 12:00. O přesné částky mohou zaměstnavatelé začít žádat od středy, informovala při představení kurzarbeitového programu Antivirus ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pražské firmy by mohly o bezúročné půjčky žádat už tento týden. V pondělí výrazně vzrostly evropské i americké akcie.

„Nejedná se o závody. Nebude rozhodovat ,kdo dřív přijde, ten dřív mele‘, ale na každého se dostane. Klíčovým bodem je to, aby zaměstnavatelé žádost vyplnili správně, nikoliv rychle,“ uvedla ministryně. Zdůraznila, že žádost nepodávají zaměstnanci, ale firma za všechny. Dodala, že by se Antivirus mohl týkat 3,1 milionu zaměstnanců a 280 tisíc zaměstnavatelů.

Program pokrývá zatím období od 12. března od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna a má bránit propouštění. Stát poskytne dva druhy příspěvků:

  • Uhradí 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do výše 39 tisíce korun. 
  • Ze 60 procent se pak bude stát podílet na výplatách ve firmách, které omezily výrobu či služby kvůli výpadku pracovníků, surovin a dalších vstupů či kvůli poklesu poptávky. Nejvýš pošle 29 tisíc korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

Březnové výdaje by mohly podle propočtů ministerstva činit 10,9 miliardy.

Události: Kurzarbeit. Úleva pro cestovní kanceláře (zdroj: ČT24)

Ministerstvo slibuje refundace v řádu dní

Resort zveřejnil také video s návodem. Žádost podniky vyplní a odešlou přes web. Rovnou se vygeneruje dohoda o poskytnutí příspěvků. Po kontrole údajů ji úřad práce zašle firmě podepsanou. Po vyplacení mezd a odeslání odvodů zaměstnavatel odešle úřadu ještě vyúčtování s rodnými čísly pracovníků, na jejichž mzdu žádá příspěvek.

Podle Maláčové bude možné vyúčtování podávat od středy. Do několika dnů poté by peníze měly dorazit na účet. „Když všechno poběží tak, jak má, když zaměstnavatelé vše vyplní správně, tak bude refundace v řádu dní,“ uvedla ministryně.

Ministerstvo práce začalo přijímat žádosti firem o příspěvky na kurzarbeit, oznámila Maláčová (zdroj: ČT24)

Dodala, že příspěvky dostanou firmy, které dodržují zákoník práce. Musí v řádném termínu vyplatit mzdy a uhradit odvody. Zaměstnanci nesmí být ve výpovědi. Kontrolu potřebných dokladů jako potvrzení o karanténě či ošetřovném provedou úředníci zpětně.

Nezaměstnanost v březnu dosáhla tří procent. Zůstala tak stejná jako v únoru. Uchazečů o práci bylo 225 678. Do evidence nezaměstnaných se nechalo nově zapsat 35 714 lidí. „Smyslem programu Antivirus je přečkat tuto krizi (koronavirovou). Příspěvky státu chceme docílit toho, aby nikdo nebyl propuštěn,“ dodala šéfka resortu práce. Podle ní by lidé neměli ukvapeně podepisovat výpověď dohodou. 

Na úvěry podnikatelům dá Praha evropské peníze ze svého programu

Program na bezúročné úvěry pro pražské firmy zasažené v souvislosti s koronavirem by měl být spuštěn tento týden. Hlavní město by do něj na krytí úvěrů mělo vložit více než půl miliardy korun, další peníze v podobném objemu přidá stát. Podnikatelé by tak měli mít k dispozici čtyři až pět miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Není zatím jasné, zda budou žádosti přijímány v jedné nebo ve dvou výzvách, uvedl Havlíček. O půjčky budou podnikatelé stejně jako v případě programu COVID žádat prostřednictvím ČMZRB. Banka by měla magistrátu do středy poslat smlouvu. Radní Vít Šimral (Piráti) uvedl, že v ideálním případě by podnikatelé mohli začít o bezúročné půjčky žádat od poloviny příštího týdne.

Praha upraví svůj evropský operační program Praha – pól růstu, aby mohla použít více než půl miliardy korun pro krytí úvěrů malých a středních podnikatelů v souvislosti s koronavirovou krizí, rozhodli radní. Podmínky budou stejné jako u vládního programu COVID II, do kterého pražští podnikatelé nemají přístup - neumožňují to pravidla EU. 

Podmínky pražského programu by měly být stejné jako u COVID II. Podnikatelé budou moci žádat u komerčních bank o bezúročné úvěry od 10 tisíc do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha bude za půjčky ručit až do výše 80 procent. Program se vztahuje na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur. 

Úvěr z programu COVID nedostanou všichni

O bezúročné úvěry s ročním odkladem v programu COVID pro podnikatele zasažené v souvislosti s koronavirem velmi často žádají i firmy, které jsou v dlouhodobé ztrátě, řekl Havlíček. 

Na úvěr mají podle něj nyní nárok podnikatelé, kteří by na něj za běžných okolností nedosáhli. Tyto firmy musely ale před krizí prosperovat. „Pokud mají problémy od 12. března nebo od začátku března, pak se to respektuje a ta banka k tomu přihlédne,“ řekl. Nemohou to ale být firmy, které mají záporný vlastní kapitál nebo nemají žádný vlastní majetek, dodal.

Některé podniky si podle Havlíčka stěžují, že jejich žádosti nebyly uspokojeny. „Ano, musíme korektně říct, že se jedná o úvěr, nejedná se o rozdávání peněz. A i když je nastaven ten koeficient na to, že tam propadne řádově čtvrtina firem, které nezaplatí, takhle máme nastavenou tu záruku vůči bankám, tak se domníváme, že v dané chvíli to je adekvátní a nemůžeme to nastavit tak, že budeme počítat, že nám 50 nebo 70 procent firem nezaplatí,“ uvedl.

Ministerstvo začne vyřizovat žádosti o ošetřovné pro OSVČ

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) obdrželo zatím 37 tisíc žádostí o vyplacení ošetřovného na hlídání dětí do 13 let pro živnostníky. Vyplatit chce všechny žádosti do 26. dubna. První začne vyřizovat ve čtvrtek, naplno plánuje agendu vyřizovat po velikonočních svátcích. Informoval o tom vicepremiér Havlíček. 

Živnostníci mohou požádat o vyplacení ošetřovného elektronicky i osobně. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou o ošetřovné žádat v souvislosti s uzavřením škol kvůli šíření koronaviru. Živnostníci mají stejně jako zaměstnanci kvůli současné koronavirové epidemii nárok na ošetřovné 424 korun za den, maximálně mohou dostat 13 144 korun měsíčně. Příspěvky jim budou vypláceny zpětně, od 12. března. Žádosti mohou podávat do konce dubna.

Polovině lidí v Česku klesly příjmy, šestině o polovinu, ukázal průzkum

Polovině českých domácností klesly kvůli koronavirovým opatřením příjmy. O polovinu i více původních příjmů přišla šestina lidí. Kvůli výpadkům budou muset sáhnout do úspor, někteří omezí spotřební výdaje, půjčí si od rodiny, prodají část majetku nebo si budou hledat levnější byt, ukázal výzkum, který na webu zveřejnila agentura PAQ Research. Na dotazy odpovídalo přes 2600 lidí mezi 30. březnem a 1. dubnem.

Okolo pěti procent respondentů ve výzkumu uvedlo, že během posledních týdnů března ztratili práci. Jde zejména o živnostníky, ale také menší část zaměstnanců. O práci častěji přišli lidé z domácností, které byly už před epidemií pod hranicí příjmové chudoby. Samoživitelky se nejčastěji (46 procent) potýkají s redukcí pracovní doby.

Vedle ztráty práce výrazně vyšší počet lidí redukoval svoji pracovní aktivitu –⁠ před epidemií pracovalo devět procent respondentů do 20 hodin týdně, v posledním březnovém týdnu už to bylo 34 procent. Více než čtvrtina pracovala v posledním březnovém týdnu maximálně deset hodin.

Silné obavy ze ztráty práce má 15 procent respondentů a dalších 13 procent má poměrně silné obavy. Velmi či poměrně silně se obává více než třetina OSVČ a čtvrtina zaměstnanců.  

Téměř dvě pětiny domácností mají úspory, které by jim při výpadku příjmů vydržely maximálně na měsíc. Okolo devíti procent dotázaných patří pak do rizikové kategorie, kde domácnosti vypadla minimálně polovina příjmů a mají úspory maximálně na měsíc.

„Za nejrizikovější lze označit skupinu devíti procent domácností, kterým klesly příjmy méně než na polovinu a zároveň mají tak malé úspory, že při výpadku příjmů s nimi nevydrží déle než měsíc. Tato skupina může být bezprostředně nejzranitelnější z hlediska ztráty bydlení, zadlužení. Při delším trvání krize se ale mohou přidávat další skupiny obyvatel,“ uvedla agentura PAQ Research. 

Zhruba dvě pětiny domácností zvažují řešit současnou situaci výrazným omezením výdajů za spotřební zboží, tedy za oblečení či vybavení domácnosti. Výrazně omezit výdaje za nákup potravin zvažuje 29 procent dotázaných, půjčit si od známých plánuje osm procent lidí, prodat majetek čtyři procenta a hledání levnějšího bytu dvě procenta dotázaných. Nejde přitom jen o chudé domácnosti –⁠ některé z těchto řešení plánuje i zhruba desetina respondentů s vyšším vzděláním.

Na výzkumu se podílela výzkumná společnost PAQ Research, iniciativa IDEA AntiCovid a sběr dat zajišťovala agentura NMS na Českém národním panelu.

PPF dodala české vládě zdravotnický materiál z Číny za 105 milionů korun

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dodala české vládě během dvou týdnů z Číny 5,1 milionu chirurgických masek, 636 135 respirátorů a 30 tísíc testovacích sad. Ministerstvu vnitra zároveň poskytla 20 milionů Kč na nákup dalšího zdravotnického materiálu pro boj proti koronaviru. Společnost to v pondělí oznámila v tiskové zprávě. Veškeré náklady na pořízení materiálu a jeho přepravu na letiště v Šanghaji uhradily společnosti ze skupiny PPF.

„Všechen materiál je již reálně v České republice a je distribuován podle potřeb krizového štábu. Kromě přímého nákupu zdravotnického materiálu dala skupina PPF prostřednictvím své společnosti Home Credit China k dispozici ministerstvu vnitra také pronajaté dopravní kapacity a sklady v Šanghaji v celkové hodnotě pět milionů korun,“ uvedla PPF. Celkově tak skupina poskytla pomoc za 105 milionů korun.

Stát se spojuje s firmami v boji proti pandemii

Agentura CzechInvest společně s ministerstvem průmyslu a obchodu spustila virtuální hackathon Hack the Crisis. Jeho cílem je podpořit a sjednotit aktivity vedoucí k boji nebo zmírnění dopadů pandemie koronaviru a hledat konkrétní řešení pro aktuální potřeby. Hackathon propojí stát, firmy, odborníky i mentory. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Firmy se do hackathonu mohou zapojit tak, že zašlou své návrhy projektů přes jednoduchý webový formulář na stránce hackthecrisis.cz. Ten následně vyhodnotí porota, tzv. ideaboard, složená z řad expertů, zástupců akademické sféry a státní správy s přímým napojením na ústřední krizový štáb, který mapuje priority a potřeby státu a který do 48 hodin po zaslání přihlášky zpracuje stručný feedback o potřebnosti realizace daného projektu.

Banky dostaly 140 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů

Banky obdržely k pondělí téměř 140 tísíc žádostí o odklad splátek úvěrů od klientů postižených opatřeními na zabránění šíření koronaviru. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace mezi členským bankami. Všechny dotázané banky, které představují dohromady drtivou většinu trhu, se řídí doporučením asociace z 12. března a odklady splátek poskytují.

Z žádostí jsou podle asociace dvě třetiny již vyřízeny, tedy zadány do systému a žadatelé jsou o odložení informováni. Žádosti banky vyřizují během několika hodin až několika dní, zpravidla však nejdéle do týdne.

  • Většina žádostí o odklad se týká spotřebitelských úvěrů (60 procent), dalších 30 procent žádostí tvoří hypoteční úvěry, deset procent jsou potom úvěry pro podniky.

Evropské i americké akcie prudce rostly

Akciové burzy v Evropě dosahovaly v pondělí výraznějšího růstu. Celoevropský index Stoxx 600 stoupl o 3,7 procenta, britský FTSE 100 o tři procenta, německý DAX o 5,77 procenta a francouzský CAC 40 o 4,61 procenta. Index pražské burzy PX stoupl v pondělí o 4,34 procenta.  

Na velmi silné růstové vlně se svezly i americké akcie. Hlavní americké indexy uzavíraly silnější o více než sedm procent. Dow Jones si připsal 7,73 procenta, S&P 500 pak 7,03 procenta a Nasdaq 7,33 procenta. Mírný mezidenní pokles počtu obětí nemoci COVID-19 v New Yorku, tedy ve státě, který šíření koronaviru nejvíce v USA sužuje, vyvolal naději, že hlavní nápor pandemie zde polevuje, uvedla k pondělnímu růstu agentura ČTK. 

EU uvalí vysoká cla na skleněná vlákna z Číny a Egypta

Evropská unie uvalí cla až 99,7 procenta na skleněná textilní vlákna z Číny a Egypta, protože jejich výrobci své zboží prodávají za nepoctivě nízkou cenu. Vyplývá to z úterního oznámení v úředním věstníku EU. Případ je pozorně sledovaný a jedinečný, protože zahrnuje čínské společnosti podnikající v zahraničí, upozornila agentura Reuters.

Od úterý začne EU uplatňovat cla od 20 procent do 99,7 procenta. Vyšší sazby se budou vztahovat na zboží čínských firem Jushi Group Co. a Zhejiang Hengshi Fiberglass Fabrics Co. vyrobené v Číně, nižší pak na jejich operace v Egyptě. Platná jsou na pět let.