Česku krize zdaleka nehrozí, jediný problém je nepříjemný růst cen bytů a domů, míní Mejstřík

Česká ekonomika zpomaluje. Krize jí ale nehrozí, míní Mejstřík (zdroj: ČT24)

Hned tři instituce najednou, Evropská komise, ČNB i resort financí, předpovídají české ekonomice hubenější časy. Banka předvídá růst o 2,4 %, Komise o 0,2 méně a ministerstvo je nejpesimističtější. Nicméně podle profesora ekonomie Institutu ekonomických studií FSV UK Karla Mejstříka je do krize ještě daleko. Jak uvedl ve čtvrtečních Událostech, komentářích, česká ekonomika pořád roste, i když pomaleji, přičemž stále dosahuje lepších výsledků než řada jiných zemí.

Na domácí scéně roste napětí, že by se Česko mělo připravit na další ochlazení ekonomiky, ne-li krizi. S tím však Mejstřík nesouhlasí.

„Krize ještě je daleko. Samozřejmě v tuto chvíli česká ekonomika žije z takzvané domácí spotřeby. Má ale poměrně velkou rezervu v tom, že jsme vypotřebovali spoustu evropských fondů, můžeme stavět tak, jak si mnozí představují. A pokud se nám budou uvolňovat pracovní síly z průmyslu, tak mohou s radostí přicházet právě do těch sektorů, které poptávají, jako je například právě stavebnictví, kde ubylo v minulých desetiletí nějakých 40 tisíc zaměstnanců. Takže já si myslím, že je tady ještě rezerva pro další růst a jde jenom o dobré načasování,“ míní Mejstřík.

Poukazuje na to, že pokud česká ekonomika roste rychleji než například evropská nebo americká a dosahuje 2,4 nebo 2,5 procenta, tak to je velmi slušný výsledek. „A pokud je to výsledek udržitelný, tak určitě to je lepší výsledek, než má řada jiných zemí. Když se podíváte jenom na jih Evropy, jako je Řecko, Itálie, tak to jsou země, které třeba 15, 20 let vůbec nerostly,“ upozorňuje.

Pravdou sice podle něho je, že česká ekonomika je silně navázaná na německou, která zpomalila, nicméně současně vykazuje německá ekonomika přebytek státního rozpočtu. „Pokud by byla ochotna přidat takzvaným fiskálním impulzem, tak si umím představit, že i německá ekonomika se zase daleko více rozjede,“ říká Mejstřík.

Komentoval také situaci ohledně obchodních válek, kde jsme podle něj svědky zajímavého jevu. „Sice se na jedné straně cosi ochlazuje, ale na straně druhé stačí pár tweetů pana prezidenta Trumpa o tom, že dojde k zásadnímu rozhodnutí a že on opustí některé ze svých hrozeb, a v tu chvíli se podíváte a burzy jsou navzdory ekonomickým výsledkům, které jsou nic moc, tak vysoko, jako ještě nebyly,“ upozorňuje.

Ovšem i z Mezinárodního měnového fondu zní, že by si Evropa měla připravit nouzové plány pro případ silného útlumu ekonomiky. V případě České republiky tuto roli může podle Mejstříka plnit už jen to, že má nízké fiskální zadlužení. Což znamená, že potenciální rezervou jsou fiskální impulzy, které může použít, když má navíc i nevyužité evropské zdroje.

„Netvrdím, že jsem optimista, ale myslím, že jsem přiměřeně realista, tudíž očekávání těch dvou procent růstu české ekonomiky se mi zdají docela realistická. A jediné, co je v Česku problematické, je skutečně nepříjemný nárůst cen bytů a domů. Tam shledávám naše chyby, a proto se podílím na rekodifikaci stavebního řízení, abychom to konečně po sobě uklidili,“ dodává Mejstřík.