Při pátrání po závadném mase z Polska zachytili veterináři 130 kilo páchnoucích potravin

Události: Páchnoucí maso a zájem o hovězí (zdroj: ČT24)

Čeští veterináři a celníci neustávají v kontrolách, které byly zavedeny po odhalení, že polská jatka prodávala hovězí maso z mrtvých či nemocných krav. Nejnovějším „úlovkem“ je 130 kilogramů zachycených závadných živočišných produktů. Veterináři na ně narazili při silniční kontrole dodávky v Praze 10. Potraviny byly neoznačené, původ neznámý.

Vepřové vnitřnosti, drůbež nebo ryby, ale také silný zápach a znečištěný nákladový prostor, právě to popisovali veterináři, kteří dodávku zkontrolovali.

„Přepravce zároveň nebyl schválen pro přepravu živočišných produktů u krajské veterinární správy,“ poznamenal zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Inspektoři mají navíc podezření, že produkty mohou pocházet z černých jatek.

I toto objevili veterináři ve spolupráci s celníky
Zdroj: Státní veterinární správa

Zákon o potravinách umožňuje za podobná pochybení uložit pokutu až do výše 50 milionů korun.

Když se kauza závadného polského masa koncem ledna objevila, klesl prodej hovězího podle svazu zpracovatelů až o polovinu. Nyní se prodej trochu vrací zpět. „Je to jenom tím, že to maso je nejlépe kontrolovatelné,“ soudí předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík. Podle něj poklesla v průměru porážka hovězího na velkých jatkách až o 15 procent. Mírný nárůst teď eviduje jen část firem.

Jatka v Blovicích fungují už 17 let a denně expedují až 70 tun masa. Porážejí ale jen český dobytek a distribuují jak hovězí, tak vepřové. Podle majitele firmy se u nich kupující čím dál častěji informují právě o původu masa.

„Když jsme si to zpětně vyhodnocovali, zjistili jsme, že oproti loňskému únoru máme minimálně dvacetiprocentní nárůst,“ odhaduje jednatel firmy Maso Brejcha Jiří Štengl. 

 Další prohřešek v úterý zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ve dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jde o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl mluvčí inspekce Pospíchal.

Dosud se tak potvrzují jen z části slova ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Luxusní restaurace sice nabízejí argentinské steaky, které nejsou z Argentiny, avšak zatím nikde ani SZPI, ani veterinární správa nenašla polské hovězí. Právě kvůli polským jatkám, kde zpracovávali maso z nemocných či uhynulých krav, začaly intenzivní kontroly českých restaurací, které dosud trvají.

V minulých dnech zjistila inspekce klamání zákazníků i v dalších restauracích, často pražských. Maso ale nikdy nepocházelo z Polska. Se všemi podniky inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a restaurace musí uvést informace v jídelním lístku do souladu se skutečností.