Premiér Fiala zřejmě příští rok pojede do Číny

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl v příštím roce navštívit Čínu, podle Otázek Václava Moravce to bude ještě před evropskými volbami. V Pekingu byl už na začátku listopadu jeho poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by cílem diplomatického úsilí mělo být to, aby se v kontextu války na Ukrajině a konfliktu mezi Izraelem a Hamásem nezhoršila také situace na Tchaj-wanu. Cestu předsedy vlády do Pekingu nepotvrdil, opozice by takovou návštěvu podpořila.

„Naším cílem je, abychom s Čínou mluvili, abychom ji získali jako spojence,“ uvedl předseda pirátských poslanců Michálek. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a útoky Hamásu připomněl, že je klíčové, aby se k těmto konfliktům nepřipojila eskalace vztahů mezi Čínou a Tchaj-wanem. „Bylo by to obrovské bezpečnostní riziko,“ pokračoval.

Komentovat případnou návštěvu šéfa tuzemské vlády v Číně však Michálek nechtěl. „My jsme to do takového detailu neřešili s panem ministrem (zahraničí Janem Lipavským, pozn. red.), já jsem se ho ptal na to, jaký byl cíl návštěvy pana Pojara, a to, co říkal pan Pojar, považuju za naprosto rozumný přístup k situaci, ve které jsme.“

Premiérův poradce pro národní bezpečnost ve čtvrtek na Aspen Annual Conference uvedl, že se Česko snaží pomáhat Ukrajině, aby se bránila proti monstrózní zemi, jakou je Rusko. „Nechceme, aby se Čína sblížila s Ruskem, takže musíme hovořit s Číňany, musíme si vyměňovat názory, stanoviska s Čínou, vědět, co Číňané dělají. Pomáhají Rusku? Ano. Mohli by pomáhat více? Ano.“

Ve vztahu k Číně už Česko podle Michálka nemá „podlézavý způsob, kdy submisivně vítáme čínského prezidenta“.

Ani šéf poslanců ODS Marek Benda informaci o premiérově cestě do Číny nepotvrdil. Uvedl však, že bude rád, když Fiala do Pekingu pojede. „Ale až v situaci, kdy to bude mít nějaký smysl a důstojnost,“ řekl.

Předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala má za to, že by návštěva předsedy vlády v Číně byla dobře. „Protože tam jezdí všichni, jezdí tam (německý kancléř Olaf) Scholz, jezdí tam (americký ministra zahraničí Antony) Blinken, akorát my jsme si tady mysleli – nebo vy jste si tady mysleli – že budete řídit svět a demokracii z Pražského hradu,“ konstatoval a zástupcům vládní koalice vytkl cesty na Tchaj-wan.