České věznice jsou na hraně kapacit, vláda uvažuje o revizi trestních sazeb

Události: Přezkum trestních sazeb kvůli plným věznicím (zdroj: ČT24)

Česko má čtvrtý nejvyšší podíl vězňů na počet obyvatel v Evropské unii a věznice by se od příštího roku mohly dostat na hranu svých kapacit. Ministerstvo spravedlnosti proto chce přistoupit k revizi trestních sazeb. Jeden odsouzený totiž denně stojí stát v průměru 1900 korun, celý systém pak ročně třináct miliard korun.

Ministerstvo spravedlnosti plánuje revizi trestních sazeb s cílem prodloužit vězení pro pachatele násilných zločinů a naopak je zkrátit například u krádeží. Změny trestního zákoníku už resort projednává se sněmovními stranami.

Problém je i se sčítáním trestů, kdy za drobné zločiny soudy často udělí několik podmínek, které se nakonec změní v dlouhý trest vězení. Takový systém je podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčové nespravedlivý. 

Upozornila na to, že vzhledem k ustanovením v trestním zákoníku nakonec tito zloději dostávají podobné tresty vězení jako pachatelé mnohem závažnějších hospodářských trestných činů. Úprava takzvané opakované krádeže proto podle ní potřebuje změnu. „Je to jedna z věcí, která je v trestním právu hmotném nedokonalá,“ uvedla.

Počet vězňů v České republice
Zdroj: ČT24

Od příštího roku navíc začnou platit nové normy, podle kterých musí Vězeňská služba poskytnout odsouzeným v celách víc prostoru. „Obsazenost se formálně zvýší o deset procent a my budeme vykazovat výraznou přeplněnost věznic,“ upozorňuje generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis. 

Počet lidí za mřížemi totiž začal po období pandemie covidu ještě stoupat. Letos například už o šest stovek vězněných. Jen minimum odsouzených je pak v domácím vězení, protože už rok a půl nefunguje systém elektronických náramků.

„Myslím, že v příštím roce budeme moci ten systém zase používat a byla bych velmi ráda, protože on je technicky jednoduchý,“ říká ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.