Z Česka do Ruska a zpět tečou miliony přes neoficiální směnárny. Sankcím navzdory

Události: Mezi ČR a Ruskem tečou peníze přes neoficiální směnárny (zdroj: ČT24)

Desítky neoficiálních směnáren posílají miliony z Česka do Ruska i obráceně, a daří se jim tak obcházet sankce. Zjistil to web Investigace.cz spolu s ČT. Zájemci o převody kontaktují zprostředkovatele přes skupiny na sociálních sítích. Jeden z ruských podnikatelů, který nebankovní transakce nabízí, žije v Teplicích.

Teplický podnikatel Alexandr Škabatura je oficiálně realitním makléřem. Na sociálních sítích ale vystupuje jako muž, který nabízí finanční převody do Ruska a zpět. Samotný převod například tisícovky eur má trvat podle jeho slov pouhé dvě minuty.

Pro převod peněz totiž používají směnárníci takzvaný systém Hawala. „Oficiální orgány nejsou schopné tu transakci sledovat,“ popisuje redaktorka webu Investigace.cz Kristina Vejnbender.

Peníze vyplatí klientovi okamžitě v hotovosti na základě sdělení hesla. Mezi směnárníky v Česku a Rusku vznikne závazek, který si vypořádají později. Suma se tak převede, aby došlo k fyzickým pohybům peněz.

V hotovosti se platí i za nemovitosti

Podle analytiků jde o nikým nekontrolovaný systém finančních převodů. Není tak jasné, zda se peníze nepřevádějíí k sankcionovaným osobám. „V jakékoliv měně členského státu EU nelze převážet nebo dovážet hotovost z Ruska nebo do Ruska,“ upozorňuje mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Jak zjistila ČT, platby v hotovosti se používají i při obchodech s nemovitostmi. Jako se zástupci potenciálních ruských investorů, kteří nechtějí platit převodem, o tom se štábem hovořila jedna z makléřek pracující pro ruskojazyčnou klientelu.

ČT také testovala, jak se k požadavkům převodů peněz do Ruska staví kamenné směnárny v centru Prahy. Všichni zákaz finančních transakcí s Ruskem dodržují. Někteří směnárníci ale zároveň radí, jak ho obejít – využitím kryptoměn.

Protiruské sankce se týkají nejen působení ruských bank na území EU, ale také platebního styku. Už na počátku války totiž byla většina ruských bank vyřazena z mezinárodního systému SWIFT.