Dvořák potvrdil, že má zájem stát se novým ministrem pro evropské záležitosti

Události: Ministerské rošády (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák přijal nabídku nominace na post ministra pro evropské záležitosti. Informoval o tom na Twitteru. Ve funkci by nahradil Mikuláše Beka (STAN), kterého užší vedení hnutí navrhlo na ministra školství po odcházejícím Vladimíru Balašovi (STAN). Ten ohlásil, že ze zdravotních důvodů ve funkci ministra po necelém roce končí. Ministerské nominace bude celostátní výbor Starostů a nezávislých schvalovat v úterý.

Nominaci na ministerský post potvrdil Dvořák po příletu ze zahraničí. „Ano, přijal jsem nabídku na nominaci na ministra EU záležitostí,“ uvedl na Twitteru. Informaci o nominaci podle něj dodá vládní hnutí STAN. Dvořák zároveň poděkoval dosavadnímu ministrovi Bekovi i končícímu šéfovi resortu školství Balašovi za jejich práci.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při návštěvě Rigy odpověděl, že má s Dvořákem velmi dobré vztahy a na případnou spolupráci ve vládě se těší. Jako Lipavského náměstek je Dvořák zodpovědný mimo jiné i za politiku vůči Rusku. „Respektuji to, je to prostě nějaký vnitřní vývoj v rámci STAN, který mi nepřísluší nad rámec toho komentovat,“ uvedl.

„Za dobu, co jsme spolu strávili ve vedení ministerstva, tak jsme udělali spoustu dobré práce a zároveň jsme se dokázali poznat jako lidé,“ dodal Lipavský. O žádných potenciálních dalších změnách v kabinetu nemá informace.

Balaš oznámil rezignaci na post ministra školství ve čtvrtek. Jako důvod uvedl dlouhodobé zdravotní problémy po prodělání covidu-19. Poslanecký mandát si zatím ponechá.  

V koaličním kabinetu Balaše zřejmě nahradí jeho stranický kolega, současný ministr pro evropské záležitosti, senátor a někdejší rektor Masarykovy univerzity Bek. Do čela ministerstva školství už Beka navrhlo užší vedení STAN, příští týden to ještě posoudí celostátní výbor hnutí.

Právě školství patří k resortům, kde se šéfové střídají nejčastěji. Od vzniku samostatné republiky půjde o dvaadvacátou změnu. „Pro resort to opravdu není šťastné. Věřím, že Mikuláš Bek bude ministr školství, který vydrží ve funkci do konce volebního období,“ dodal bývalý šéf resortu Petr Gazdík (STAN).

Na vládní nominace STAN čeká premiér Petr Fiala (ODS), který je momentálně na cestě po Asii. Další kroky učiní poté, co od šéfa hnutí STAN Víta Rakušana obdrží návrhy na nové členy vlády.

Rakušan ve čtvrtek o Balašově rozhodnutí informoval vedle Fialy i prezidenta Petra Pavla, který členy vlády jmenuje na návrh premiéra. Pavel očekává, že o vzniklé situaci bude mluvit i s Fialou po návratu premiéra z jeho cesty po Asii.  

Podle předsedy stínové vlády opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka je post ministra pro evropské záležitosti zbytečný, a to i navzdory českému předsednictví Radě EU ve druhé polovině loňského roku. Agendu by podle něj zvládl ministr zahraničních věcí, premiér a resortní ministři. „Jmenovat ministra pro EU po našem předsednictví je už úplná zvrhlost. A výsměch všem, kterým vláda káže, jak se musí šetřit,“ uvedl Havlíček na Twitteru.

Martin Dvořák je od prosince 2021 politickým náměstkem ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). V letech 1990 až 1998 byl prvním porevolučním primátorem Hradce Králové. V té době byl také členem předsednictva a později místopředsedou Svazu měst a obcí. V letech 1990 až 2006 a poté znovu od roku 2010 do roku 2012 byl členem zastupitelstva Hradce Králové.

V letech 1999 až 2002 působil jako administrátor OSN v kosovském Istogu, následně byl ředitelem odboru rozvoje místní samosprávy v západním Kosovu, poté působil jako administrátor v kosovské Djakovici. V roce 2001 vydal knihu reportáží Kosovo na vlastní kůži, která vyšla také v anglickém překladu. V roce 2005 získal jako první zahraniční pracovník čestné kosovské občanství, když se stal čestným občanem města Istog. V roce 2003 přesídlil do Iráku, kde byl politickým poradcem při sestavování dočasných místních vlád.

Od dubna 2004 je zaměstnancem ministerstva zahraničí. Od roku 2005 pracoval na ekonomickém oddělení české ambasády ve Washingtonu, po dvou letech se stal vedoucím oddělení. V září 2012 začal působit jako český generální konzul v New Yorku.

V září 2017 se stal velvyslancem v Kuvajtu a Kataru. V květnu 2021 si jej kuvajtské ministerstvo zahraničí předvolalo poté, co na svém osobním instagramovém účtu zveřejnil selfie s izraelskou vlajkou a popiskem „stojím za Izraelem“. Dvořák se později v otevřeném dopise omluvil. Napsal, že vyvolal „pochopitelné pobouření a rozhořčení mezi mnoha lidmi, pokud jde o současnou, velmi dramatickou situaci v Pásmu Gazy“. Velvyslaneckou misi ukončil v červnu 2021.

V politice začínal v listopadu 1989 v Občanském fóru. V období 1992 až 1998 byl členem ODA, ze strany vystoupil z důvodu nesouhlasu se způsobem, jímž řešila problémy se svým financováním a v srpnu 1998 se stal předsedou nově vzniklé strany Volba pro město. V současnosti je členem hnutí STAN.

Martin Dvořák
Zdroj: ČTK