Prezident Pavel jmenoval náčelníkem své vojenské kanceláře generála Hasalu

Prezident Petr Pavel jmenoval do funkce náčelníka své vojenské kanceláře brigádního generála Radka Hasalu. Funkce se ujme od 1. dubna. Na Pražském hradě bude spolupracovat i se svým předchůdcem generálporučíkem Janem Kašem, který odešel do civilu a ve vojenské kanceláři zůstane jako občanský zaměstnanec.

Hasala v souvislosti se jmenováním uvedl, že ve vojenské kanceláři ani u Hradní stráže neplánuje žádné zásadní změny. 

Za jeden ze dvou hlavních pilířů funkce náčelníka vojenské kanceláře označil řízení Hradní stráže a zajištění protokolárních akcí konaných na Pražském hradě, za druhý považuje podporu prezidenta jako vrchního velitele ozbrojených sil. Chce pro něj představovat propojení s vedením armády.  

Čtyřiapadesátiletý brigádní generál Hasala dosud působil na pozici zástupce náčelníka generálního štábu jako inspektor Armády České republiky. K Vojenské kanceláři prezidenta republiky byl přidělen již před několika týdny ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), aby se mohl připravit na velení. 

Zkušenosti ze zahraničních misí

V čele devítičlenné kanceláře bude mít Hasala také za úkol chystat prezidentovi podklady například na jmenování generálů, profesorů vojenských škol nebo rektorů Univerzity obrany. Před cestami do regionů bude ve spolupráci s armádou připravovat případné návštěvy posádek. 

S nynějším prezidentem Petrem Pavlem spolupracoval už v minulosti, když v Bruselu vedl kabinet předsedy Vojenského výboru NATO. 

Hasala s Pavlem v Bruselu působil mezi roky 2015 a 2018, poté převzal v červenci 2018 funkci velitele Vojenské akademie Vyškov. Má zkušenosti i ze zahraničního nasazení, nasazen byl v Afghánistánu a v druhé polovině roku 2022 velel výcvikové misi Evropské unie (EUTM) v Mali.  

S náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou se Hasala již domluvil na pravidelných i akutních schůzkách. „Aby byl zabezpečen tok informací z armády na vojenskou kancelář, aby mohla, pokud to bude potřeba, připravit podklady pro pana prezidenta,“ poznamenal. 

Do působnosti náčelníka hradní vojenské kanceláře spadá také Hradní stráž, jejíhož velitele jmenuje či odvolává. Změnu na tomto postu, který nyní zastává plukovník Jaroslav Ackermann, neplánuje. „Není k tomu žádný důvod,“ poznamenal.

Hasala podotkl, že oproti jednotkám, u kterých v minulosti působil, jsou činnost a funkce Hradní stráže specifické. S jejím chodem se proto v současné době seznamuje. Měnit zásadně nechce ani samotnou činnost Hradní stráže. Za svůj úkol považuje pokračování jejího rozvoje a naplnění již dříve zpracované koncepce Hradní stráže.

Hradní vojenská kancelář má kromě náčelníka dalších osm zaměstnanců. Nedávno byl mezi ně zařazen plukovník Otakar Foltýn, který rezignoval na post náčelníka Vojenské policie. Mezi občanské zaměstnance se zařadil její dosavadní šéf generál Kaše. Hasala chce využít jeho zkušeností z krizového řízení i znalosti koordinace dalších bezpečnostních složek sloužících na Pražském hradě.