Automatické valorizace i pro minimální mzdu nebo rodičovskou? Rozpočtová rada před tím varuje

Události: Automatické valorizace (zdroj: ČT24)

Automatické valorizace politici zvažují po důchodech i pro rodičovský příspěvek nebo minimální mzdu. Národní rozpočtová rada v tom ale vidí nebezpečný způsob zvyšování výdajů. Rizikovost podle ní už ukázal i vzorec pro růst důchodů, který vláda v létě jednorázově zbrzdí. Penze by jinak kvůli vysoké inflaci za rok a půl vrostly víc než o třetinu. Stát si na ně ovšem musí půjčovat.

„Instalujeme si do systému něco, nad čím časem ztratíme kontrolu,“ varuje před automatickými valorizacemi člen Národní rozpočtové rady Petr Musil. „Státní rozpočet, veřejné finance jsou součástí fiskální nebo rozpočtové politiky, takže by to mělo být politickým rozhodnutím, jaké priority v rozpočtu budou,“ dodal. 

Nejde ale jen o důchody. Politici zvažují automatické zvyšování i u rodičovského příspěvku, minimální mzdy nebo životního minima. Zastánci vidí výhodu hlavně v lepší předvídatelnosti. 

Plán na úpravu červnových valorizací důchodů už koalice prosadila. Že bude chtít i další změny, ukázala proměna vládního programového prohlášení, odkud vypadla pasáž o udržení současných pravidel valorizací důchodů.

„Doba posledního roku nás dostala do úplně jiné situace, kdy najednou vidíme, že pokud přijde opravdu extrémní vysoká inflace, automatické valorizace mají určité limity a mají i problematické dopady na státní rozpočet,“ připouští ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rodičovský příspěvek nebo minimální mzda

Řadu dalších valorizací programové prohlášení nadále zmiňuje. Většina se týká právě resortu práce. Kvůli předvídatelnosti se má zvážit například u rodičovského příspěvku nebo životního minima. Valorizovat se mají peníze pro sociální služby a příspěvek na péči. Automat chce vláda zavést i u minimální mzdy tak, aby se předešlo každoročním sporům mezi zástupci odborů a zaměstnavatelů. Řadu těchto valorizací chce i opozice.

„Určitě podporuji, abychom měli vzorec na výpočet minimální mzdy. V této chvíli hledáme opravdu dobré veličiny, podle kterých by se to počítalo, abychom byli schopni reagovat poměrně rychle na hospodářský cyklus,“ poznamenal šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

V dalších případech by byl ministr při využívání takzvaných automatů kvůli rozpočtovým dopadům zdrženlivý. Naopak třeba podle šéfa Starostů mohou pomoci. „Proč se ty automaty dělají? Snaží se objektivizovat práci s nějakými daty a údaji v čase, a to si myslím, že pro rozhodování jako takové na druhou stranu důležité je,“ dodal ministr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan.

„U určitých vybraných sociálních podpor dlouhodobě prosazujeme a podporujeme zavedení automatické valorizace,“ uvedl také předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Výdaje na důchody
Zdroj: ČT24

Automat ještě nic nezaručuje, míní Havlíček

„Typický příklad jsou důchody, tam sice máme automat nastavený, nicméně v momentě, kdy se to vládě nehodí, stejně si ten automat zruší. Jinými slovy, změní si zákon třeba na sílu,“ namítá ale první místopředseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.

Právě kvůli důchodům už začal ministr práce jednat se zástupci opozice. Dohodnout se s nimi chce i na úpravě valorizací.

Existuje víc plánů, jak z rozpočtových důvodů trvale upravit mimořádnou valorizaci penzí. Mohla by představovat jednorázovou částku pět tisíc korun nebo by zohledňovala jen polovinu inflace. Ve hře je i připojení této kompenzace k řádné lednové valorizaci.