Nečas se brání proti trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý premiér Petr Nečas se brání proti podmínce a stotisícovému peněžitému trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). O podaném odvolání Českou televizi informovala mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který na začátku února Nečasovi zatím nepravomocně trest uložil. Křivě měl Nečas vypovídat v kauze Vojenského zpravodajství.

„Odvolání v předmětné věci podal pan obžalovaný,“ uvedla mluvčí Švíglerová. Případem se nyní bude zabývat pražský městský soud.

Expremiér Nečas vinu odmítl i u soudu. Trval na tom, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství mluvil pravdu. Uvedl, že požádal šéfku svého kabinetu Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Justice ale už dříve uzavřela, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že Nečasova milenka Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády.

Podle aktuálního nepravomocného verdiktu Nečas následně dvakrát nepravdivě svědčil u soudu, a to v dubnu 2015 a v září 2017. Chtěl tak své manželce pomoci ke zproštění viny. Na základě jeho výpovědí soud skutečně Nečasovou nejprve opakovaně osvobodil.

Předseda senátu Ondřej Lázna Nečasovo počínání označil za „učebnicový případ křivé výpovědi“. Soud uložil trest v podobě, jakou navrhoval státní zástupce. Nečasovi stanovil dvouletou zkušební dobu.

V kauze zneužití zpravodajství soud v březnu 2019 potrestal Nečasovou nejvyšším možným podmíněným trestem – tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou – a také maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. V odůvodnění verdiktu zaznělo, že Nečas jako svědek nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Prezident Miloš Zeman Nečasové letos udělil milost, prominul jí zbytek zkušební doby. Zdůvodnil to uplynutím dlouhého času od spáchání skutku a řádným životem Nečasové. U Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí Nečas s manželkou obžalobě také v případu údajného podplacení poslanců ODS.