Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Brífink po jednání předsednictva hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.

„Hlavními tvářemi hnutí budou předsedkyně poslaneckého klubu paní Alena Schillerová a stínovou vládu bude řídit Karel Havlíček. Já zůstanu na pozici předsedy hnutí a ve sněmovně jako poslanec. Budu dál hájit zájmy lidí, které vláda ignoruje, a budu se věnovat hnutí ANO,“ řekl Babiš. Chce dobudovat strukturu ANO, hledat nové tváře a připravovat hnutí na evropské volby v příštím roce a sněmovní volby v roce 2025.

Babiš avizoval, že omezí své mediální i společenské aktivity. Ústup do pozadí zdůvodnil snahou, aby „mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti“. Od dubna chce ale pokračovat ve výjezdech mezi lidi a častěji chce být vidět v Poslanecké sněmovně. 

Vymezení vůči vládě, SPD i ČSSD

Alena Schillerová, která má být novou hlavní tváří ANO, vystoupila s kritikou vůči vládě. Ta se podle ní „pustila do barbarského borcení všech jistot, které mezi lety 2014 a 2021 prosadilo hnutí ANO“. Poukázala na vysokou inflaci, propad reálných příjmů, ohradila se proti zrušení EET, možným změnám DPH či zásahům do důchodového systému. „Pětikoalice se evidentně rozhodla zopakovat Nečasovu a Kalouskovu chybu a proškrtat nás do bídy,“ prohlásila.

Podle Karla Havlíčka, který bude mít nyní na starost stínový kabinet, bude toto uskupení kromě kritiky vládních kroků nabízet vlastní řešení. „A to takového rázu, že stínová vláda připraví svoje programové prohlášení, připraví svoji vizi,“ předeslal. Chystá se vytvořit expertní týmy, které připraví i ideový základ pro program ANO.

Přes důrazné vymezení se vůči vládě zazněla na tiskové konferenci po jednání předsednictva ANO také kritická slova vůči nevládním uskupením. Babiš se vymezil vůči opoziční SPD i proti ČSSD, s níž v minulosti vládl v koalici, ale předloni se ve volbách nedostala do sněmovny.

Předsedové obou stran Tomio Okamura ani Michal Šmarda jej totiž přímo nepodpořili před druhým kolem prezidentských voleb. SPD ani ČSSD nevydaly žádná konkrétní pozitivní doporučení a Šmarda osobně podpořil Pavla. SPD pouze poradila svým voličům, aby Pavla ve druhém kole nevolili. Babiš prohlásil, že Okamura a Šmarda své voliče „zradili“, podle něj oba přímo nebo nepřímo podpořili Pavla.

Vondrák rezignoval na post místopředsedy

Přestože Babiš nakonec zůstal předsedou ANO, složení předsednictva nezůstalo netknuté. Dosavadní místopředseda Ivo Vondrák původně avizoval, že bude chtít na jednání předsednictva ANO iniciovat diskusi o tom, kam hnutí politicky směřuje. Nakonec ale na něj již přicházel s tím, že je rozhodnut ve vedení ANO skončit.

„Byl bych svým způsobem osamocený hráč v týmu předsednictva,“ zdůvodnil svůj krok. „Vnímám, že funkce má smysl pouze tehdy, pokud můžete své představy realizovat,“ doplnil. První místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že zatím není jasné, zda ANO před řádným sjezdem doplní své vedení někým jiným.

Ivo Vondrák
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Kritika, která vůči Vondrákovi na předsednictvu zazněla, se podle Havlíčka netýkala programových záležitostí. Moravskoslezský hejtman v hnutí čelí kritice hlavně proto, že před prezidentskými volbami podpořil jejich pozdějšího vítěze Petra Pavla, a ne předsedu ANO Andreje Babiše. „Určitá míra kritiky byla dána nad určitou formou, jak byl prezentován ten (Vondrákův) názor,“ poznamenal Havlíček. Sám Babiš se k Vondrákovu odchodu z vedení ANO nechtěl nijak vyjádřit. „Já pana Vondráka komentovat nebudu,“ prohlásil po jednání.

Jsme catch-all party, ujistil Babiš

Na programové záležitosti ale také došlo. Vondrák hovořil o návrhu, aby ANO uspořádalo programovou konferenci, která by jeho budoucí směřování vyjasnila. Konat by se podle něj měla v Ostravě. „Je spousta lidí, kteří mají pocit, že bychom se měli vrátit k tomu, co jsme původně byli. Když jsem vstupoval do hnutí ANO, tak jsem vstupoval do středové strany, která byla liberální, byla tam celá řada osobností, které jsem vnímal ze svého akademického života,“ přiblížil Vondrák. V poslední době se podle něj hodnotově „naklání doleva“.

Andrej Babiš dal ovšem najevo, že žádný posun v politických pozicích svého hnutí nevnímá. „Ti, kdo tvrdí, že hnutí ANO není programově ukotvené, se mýlí, nebo nemluví pravdu. Od počátku jsme protikorupční hnutí a catch-all party,“ řekl. Naznačil, že nepovažuje za nutné mít programovou konferenci, protože dvě takové již byly „a nic z toho nevypadlo“. „Myslím, že my jsme hnutí pro občany, a víme, kam směřujeme,“ konstatoval.

Karel Havlíček ujistil, že vedení hnutí je „pro, aby se toto diskutovalo“. Nemyslí si ale, že by ideová konference byla základem pro hledání programových východisek, spíše by měla být jeho vyvrcholením. „Ale ta práce musí začít mimo jiné na formulování vize stínové vlády,“ předeslal.

Podotkl také, že politickou scénu dělí jinak než na pravo-levé spektrum. Na jednu stranu postavil současné vládní strany, které podle něj stojí na „aktivismu“, na „velmi často falešné zelené ideologii“ a „kolektivismu“. Tím je podle Havlíčka „vzývání Evropské unie, která za nás vyřeší naše problémy“. ANO podle něj vyznává myšlenky, které považuje za konzervativní. „Které jsou postaveny na rodině, které jsou postaveny na zdravém tržním prostředí, které jsou založeny na svobodě jedinců a svobodě institucí a které jsou založeny na zdravém selském rozumu,“ charakterizoval.

Okamura i Šmarda odmítli Babišovo tvrzení o „zradě“

Na Babišova slova, která se týkala SPD, záhy reagoval Tomio Okamura. Podotkl, že SPD doporučila svým voličům, aby nehlasovali pro Pavla, domnívá se proto, že šéf ANO se „snaží lživě pošpinit SPD“. Míní, že se Babišovi drolí hnutí. „Takže se Andrej Babiš snaží odlákat pozornost od obrovských problémů ve svém hnutí,“ uvedl.

Předseda ČSSD Michal Šmarda, vůči němuž se šéf ANO po jednání předsednictva také vymezil, reagoval obviněním, že Babiš „chce mít monopol na opozici“. „Je to smutný pohled. Nikdo ze sociálních demokratů nepodpořil tuto vládu. Chceme ji porazit, vrátit se do sněmovny a hájit zájmy lidí,“ ujistil.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jej nepřekvapilo, že Babiš zůstává předsedou ANO. Televizi Prima ale řekl, že považuje za vážné, že ANO chce podle něj konkurovat extremistům a získávat radikální voliče.

Zůstane-li Babiš v politice, se ukáže až později, čekají komentátoři

Rozhodnutí Andreje Babiše ohledně jeho politické budoucnosti bylo nakonec méně radikální, než mohlo vyplývat z některých dřívějších náznaků. Podle šéfredaktora Respektu Erika Taberyho je zásadním výsledkem jednání předsednictva ANO posílení pozic Aleny Schillerové a Karla Havlíčka.

„Je vidět, že dochází k předávání kompetencí nebo posilování pozic Aleny Schillerové a pana Havlíčka. Myslím, že to souvisí s tím, že Andrej Babiš se bude chtít dříve nebo později věnovat kampani. Tam asi bude hlavní energie pro jeho další měsíce. Potom uvidíme, jak se rozhodne, jestli v politice bude, nebo ne,“ řekl Tabery v 90' ČT24.

Také šéfkomentátor Deníku a bývalý poslanec ANO Martin Komárek vnímá celý výstup z jednání předsednictva ANO jako snahu překrýt neúspěch v prezidentské volbě, kterou Babiš prohrál téměř o milion hlasů. Nedomnívá se ovšem, že by hnutí dokázalo rozšířit záběr tak, aby oslovilo v parlamentních volbách všechny voliče, kteří v druhém kole prezidentského klání hlasovali pro Babiše. „Aby hnutí ANO rozšířilo záběr, tak musí riskovat to, že se více otevře středo-pravým liberálním voličům, a ne že bude sbírat voliče Tomia Okamury. To by byla šance na catch-all party, ale v této chvíli to není vůbec reálné řešení,“ řekl.

90' ČT24: Reakce na rozhodnutí o budoucnosti Andreje Babiše a ANO (zdroj: ČT24)

Bývalého ministra financí za ANO Ivana Pilného nepřekvapilo, že Andrej Babiš zůstane nadále poslancem. „Na druhou stranu nevím, co se stane třeba za rok – jestli názor Babiš nezmění. Protože sedět v opozičních lavicích nebaví nikoho. A Andreje Babiše obzvlášť,“ podotkl v pořadu Události, komentáře.

Politolog ze Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš se domnívá, že středečním brífinkem hnutí ANO v podstatě začala kampaň před sněmovními volbami 2025. „Obávám se trochu, že kampaň ani nikdy neskončila. (…) Ale zcela určitě tuto tiskovou konferenci můžeme považovat za určitý výstřel před maratonským během, který bude trvat dva a půl roku,“ zhodnotil.

Valeš si také myslí, že Andrej Babiš postupoval poměrně chytrým způsobem. „Byly dvě možnost, jak situaci řešit. Ukázalo se, že jeho osoba jako taková, což sám řekl, vzbuzuje až příliš mnoho emocí, (…) na druhou stranu se mu blíží také nějaký věk, bude mu sedmdesát, je třeba tedy pomýšlet na nějaké nástupce. Mohl tedy buď vytáhnout nějakého top manažera svého hnutí, (…) nebo se spolehne na osvědčené matadory – pana Havlíčka a paní Schillerovou,“ dodal s tím, že se uvidí, kdo z těchto dvou bude úspěšnější. Podle toho se dle Valeše Babiš rozhodne, kdo se vedle něj stane hlavní tváří voleb do sněmovny.

Lukáš Valeš, Ivan Pilný a Karel Havlíček hovořili o dalším směřování hnutí ANO (zdroj: ČT24)