Tisíce domácností v Česku jsou kvůli větru a sněžení bez elektřiny, na severu Slovenska je kalamita

Události: Domácnosti bez elektřiny kvůli počasí (zdroj: ČT24)

Vítr v Česku lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Kolem 18. hodiny evidoval ČEZ ještě asi 3500 míst bez elektřiny. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16. hodiny obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů. S přívaly sněhu se potýká také Slovensko. Polský Tatranský národní park je kvůli nebezpečí pádu lavin celý uzavřený.

 V částech Moravskoslezského kraje je většina silnic sjízdná bez omezení, na řadě míst ale fouká silný i nárazový vítr, kvůli kterému už se stalo několik nehod.

Strom spadl například na silnice u Sedlišť na Frýdecko-Místecku či mezi Horním Benešovem a Lichnovem na Bruntálsku, kde do něj narazilo auto. Automobil narazil do spadlého stromu rovněž u Josefovic, části Klimkovic na Ostravsku.

Srážky snižují dohlednost i na Opavsku, kde se kvůli větru tvoří sněhové jazyky. S opatrností by měli jezdit řidiči také v beskydské části kraje na Frýdecko-Místecku, silnice jsou tam většinou po chemickém ošetření mokré.

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je na Frýdecko-Místecku stále uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. Silnice proto bývá v zimě často uzavřená.

Kamionům se průjezd z Tanvaldu na Harrachov nedoporučuje

Silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska je již sjízdná bez komplikací. Úsek byl pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřený kvůli sněžení od pátku ráno, znovu se otevřel v 06:00. Komunikace však byla zavátá sněhem a silničáři průjezd nákladním autům nedoporučovali.

Úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion.

Hlavní tahy v Libereckém kraji byly odpoledne po ošetření sjízdné bez větších komplikací. Ve vyšších polohách se ještě na některých cestách může objevit rozbředlý sníh. Situaci s odklízením sněhu na silnicích ráno komplikoval silničářům silný vítr. Kvůli větru vyjížděli hasiči k více než stovce popadaných stromů.

Popadané stromy a mráz komplikovaly dopravu i na řadě míst na Vysočině. Vozovky jsou v regionu hůře sjízdné. Největší problémy v dopravě nastaly na silnici I/19 mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Lesoňovicemi a na vozovce II/402 mezi Třeští a Stonařovem, kde ležely popadané stromy.

Problémy byly i na silnicích v Olomouckém kraji. Konkrétně na silnici II/446 u Kopřivné na Šumpersku, na kterou spadlo deset stromů. Kvůli spadlému stromu byla dočasně neprůjezdná i silnice III/3696 v Loučné nad Desnou.

Z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů a pádů stromů na koleje byl také zastavený provoz na regionální trati 294 mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem. Kvůli větru odpoledne nejezdily vlaky ani mezi Valšovem a Rýmařovem.

Tisíce domácností bez elektřiny

ČEZ měl navečer 25 poruch na vysokém napětí a v 18 hodin zbývalo připojit 3500 domácností. „Tisícovka v kraji Zlínském, 800 v kraji Olomouckém, 600 v kraji Moravskoslezském, přes 600 domácností v Královéhradeckém kraji,“ uvedla mluvčí ČEZ Holingerová. V ostatních krajích šlo podle ní jen o desítky domácností. 

„Předpokládáme, že většinu poruch se nám podaří během večera opravit, nicméně již nyní víme, že práce na opravách budou pokračovat i zítra. Mělo by se však jednat již jen o poruchy na vedení nízkého napětí, které nám mohou zákazníci ještě nahlašovat,“ dodala.

Společnost EG.D, která je součástí skupiny E.ON, evidovala po 16. hodině na svém distribučním území poruchy asi u 1500 odběratelů. Nejvíce, kolem tisícovky, jich bylo na jižní Moravě v okrese Brno-Venkov a na Blanensku. Ve Zlínském kraji to byly stovky, na Vysočině a v jižních Čechách desítky, uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák. 

Poruchy na vedení způsobily především stromy a větve, které popadaly v důsledku větrného počasí a sněžení.

Liberecká zoo má škody za tisíce korun

Škody, které v pátek způsobil silný vítr v liberecké zoologické zahradě, její ředitel David Nejedlo předběžně vyčíslil na tisíce korun. Vítr poškodil oplocení a zábradlí, popadané části stromů se již téměř podařilo uklidit. Zoo bude v sobotu přesto zavřená, očekávají se další poryvy větru.

Řádění vichřice se stalo osudným jednomu z hříbat koně Převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

„My jsme nechali zavřeno hlavně z důvodu předpovědi, protože ta předpověď v pátek večer, kdy jsme to tam odklízeli, hovořila o tom, že poryvy větru mohou být ještě v noci nebo teď dopoledne,“ řekl Nejedlo. Dalším důvodem jsou odklízecí práce popadaných částí stromů a větví. „Jsou hlavně ve výběhu u koně Převalského a pak ještě v návštěvnické části u venkovního výběhu šimpanzů,“ doplnil ředitel s tím, že koně Převalského chovatelé přesunuli do vnitřní ubikace.

Vítr poškodil jedno zábradlí a dva ploty. Jeden o délce asi pěti až sedmi metrů. Na místě bude zřejmě polámané stromy prořezávat ještě specializovaná firma.

Se sněhem se potýká i Slovensko

Sever Slovenska i jih Polska se potýkají s přívaly nového sněhu, situaci komplikuje silný vítr. Ve Vysokých Tatrách zastavila provoz lyžařská střediska v Tatranské Lomnici, ve Starém Smokovci a na Štrbském plesu.

Úřady v okrese Žilina vyzvaly lidi, aby zůstali doma a pokud to není nutné, nejezdili o víkendu autem na severní Slovensko. Polský Tatranský národní park je kvůli nebezpečí pádu lavin celý uzavřený pro turisty.

Slovenské ministerstvo vnitra v souvislosti se silným sněžením a větrem eviduje desítky mimořádných situací, jde zejména o nesjízdné silnice nebo ztížený přístup do obchodů a zdravotních středisek. Na některých místech jsou lidé bez dodávek elektrického proudu. 

Na dálnici D1 směrem z Popradu na Prešov se srazilo osm aut. Na tom samém místě ale v opačném směru o něco později havarovalo 30 aut. Nehoda se obešla bez vážnějších zranění. Kvůli nulové viditelnosti, silnému větru a hustému sněžení silničáři pod Tatrami uzavřeli několik silničních tahů, včetně dálnice v této oblasti. Až dvouhodinová zpoždění vlaků hlásí železnice.

I v těch částech Slovenska, kde sněhová kalamita není, musejí lidé počítat s následky nepříznivého počasí. Třeba v Bratislavě podle zpravodajské televize TA3 silný vítr lámal stromy nebo převracel billboardy. V části okresu Veľký Krtíš na jihu země jsou záplavy. 

Slovenská horská služba varuje před pohybem v horách. Čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí platí ve Vysokých a Západních Tatrách, v Nízkých Tatrách a na Malé Fatře. V některých částech Tater napadlo za poslední dni až 150 centimetrů sněhu. Na hoře Chopok v Nízkých Tatrách dosáhl vítr rychlosti přes 120 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.