O víkendu má ve vyšších polohách Česka nadále sněžit, vítr bude foukat dál

O víkendu bude v Česku ve vyšších polohách i nadále sněžit, nejvyšší denní teploty se budou držet lehce nad nulou, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původně meteorologové uvedli, že v pátek má ještě foukat čerstvý vítr, který může v nárazech na horách dosáhnout rychlosti i 110 kilometrů za hodinu, o víkendu ale zřejmě zeslábne. Po čtvrtečním poledni ovšem pro některé regiony ČHMÚ nově prodloužil výstrahu před silným větrem právě až do soboty.

Zároveň meteorologové ve čtvrtek ráno upozornili, že na některých silnicích se od čtvrtečního rána může tvořit náledí. Silný vítr přesahující sílu orkánu dopoledne zastavil provoz obou úseků lanovky na Sněžku.

Na některých místech může podle aktualizované výstrahy vítr v nárazech dosáhnout rychlosti i 90 kilometrů za hodinu. Na horách mohou vznikat sněhové jazyky, někde i závěje. 

Výstraha před velmi silným větrem s vysokým stupněm nebezpečí tak platí od pátečních 8:00 do sobotního dopoledne pro části Vysočiny, jižní Moravy a Pardubického kraje. Na dalším území ČR je výstraha vyhlášená ve stejném období, ale s nízkým stupněm nebezpečí. Výstraha před závějemi platí pro horské oblasti od pátečních dvou hodin odpoledne do sobotního rána.

V pátek bude podle předpovědi zataženo a sněžení bude od západu postupně v polohách pod tisíc metrů přecházet v déšť. K večeru se má oblačnost protrhávat. Noční teploty by mohly klesnout na jeden až minus tři stupně Celsia, na severovýchodě až minus pět stupňů a může se ojediněle tvořit náledí.

Přes den se budou teploty nejspíš pohybovat mezi třemi a sedmi stupni. Od západu povane čerstvý vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, upozornil ČHMÚ v ranní předpovědi.

V sobotu má být opět zataženo, zpočátku na většině území, postupně místy přeháňky, které by měly být nad 600 metrů a od východu ve všech polohách sněhové. V noci se teploty většinou udrží lehce nad nulou, přes den bude zřejmě mezi jedním a pěti stupni.

V neděli může být na východě zpočátku až polojasno, na zbytku území oblačno až zataženo. V Čechách bude dle předpovědi občas sněžit, v polohách pod 400 metrů budou srážky smíšené nebo dešťové. Na Moravě a ve Slezsku předpovídají meteorologové místy sněžení. Noční teploty klesnou asi k minus třem stupňům, na severovýchodě ještě o dva stupně níž. Přes den se teploty mají držet kolem nuly.

Varování před náledím a domácnosti bez elektřiny

Ve čtvrtek se v Česku po předchozím sněžení na některých místech vyjasnilo a teploty klesly pod nulu, meteorologové tak varovali před náledím. Hlavní silnice jsou podle nich ošetřené, na vedlejších by to ale ráno mohlo klouzat, a to zejména v západní polovině Čech. Konkrétně zmínili Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj.

Kvůli silnému větru se mohou na silnicích ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a v Krkonoších a Jeseníkách také závěje. Těžší kamiony neprojedou úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou v Beskydech na Frýdecko-Místecku, jeden z hlavních tahů na Slovensko. Do jedenácté hodiny byla pro nákladní vozy uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Silný vítr ve čtvrtek dopoledne zastavil oba úseky lanovky na Sněžku, jeho rychlost přesáhla hranici orkánu. Krátce po půlnoci v nárazech dosáhl rychlosti přes 159 kilometrů za hodinu, dopoledne měl v nárazech rychlost přes 130 kilometrů za hodinu, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 kilometru za hodinu. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Horská služba doporučuje turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením.

Kvůli počasí bylo kolem čtvrteční třinácté hodiny v Česku 6600 domácností bez elektrického proudu. Poruchy jsou hlavně na Trutnovsku a Příbramsku, sedm jich je na vysokém napětí. Dodávky jsou přerušeny nejčastěji kvůli stromům popadaným do vedení.