Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Události: Prezidenta Zemana vyslýchala inspekce BIS (zdroj: ČT24)

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.

Martin Nejedlý, poradce prezidenta a další blízcí spolupracovníci měli být podle prezidenta Miloše Zemana v minulosti odposloucháváni kontrarozvědkou. Veřejně o tom Zeman hovořil v srpnu 2021 a jako svůj zdroj uvedl nejmenovaného důstojníka BIS. Odposlechy podle prezidenta nařídil ředitel tajné služby Michal Koudelka.

Nyní navštívila prezidenta inspekce BIS. Ta šetří možný únik informací. Miloš Zeman potvrdil, že u něj lidé z tajné služby byli, je ovšem přesvědčen, že by měli vyšetřovat něco jiného – samotné odposlechy. Tvrdí, že byly nelegální.

„Postěžoval jsem si, že informace o údajných odposleších prezidenta republiky a jeho spolupracovníků zatím BIS nevyšetřovala. Odkázal jsem je – a tady vidíte, jak přeji novinářům – na článek pana Kmenty v časopise Reportér, kde pan Kmenta uvádí, že tyto odposlechy byly nelegální,“ řekl Zeman.

Týdeník Reportér konkrétně napsal, že BIS lidi z Hradu odposlouchávala zařízením Agáta, které bylo v blízkosti Hradu a zaznamenávalo veškeré telefonní hovory. Tudíž tajná služba podle listu nežádala soud o povolení k odposlechu konkrétní osoby.

Jana Černochová (ODS), která byla v době, kdy Zeman s informacemi o údajných odposleších přišel, předsedkyní branného výboru sněmovny, tehdy řekla, že ji nepřekvapí, pokud se BIS o prezidentovy spolupracovníky zajímá.

„Pan Nejedlý a blízcí spolupracovníci pana prezidenta na Pražském hradě nedisponují bezpečnostními prověrkami. Tudíž mě nemůže překvapit, pokud by zpravodajské služby nebo policie měly indicie, které je zavedou k těmto lidem,“ podotkla. 

Situací se zabývala i sněmovní komise pro kontrolu BIS. „Došli jsme na základě toho, co nám sdělil ředitel BIS, k tomu, že ze strany BIS nebyl porušen zákon,“ ujistil člen komise Ondřej Kolář (TOP 09). Podle předsedy komise Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by se k tématu mohla vrátit, až služba dokončí své nynější vyšetřování.

BIS sama odmítá současné vyšetřování údajných úniků informací o nasazených odposleších komentovat. Více nechce sdělit ani dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze. „S ohledem na stadium řízení nelze věc komentovat,“ konstatovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle informací ČT má ale BIS podezření na konkrétního bývalého zpravodajce, který mohl informace vynést. Celé vyšetřování by mělo trvat ještě minimálně tři měsíce.

Miloš Zeman je k práci kontrarozvědky a jejího ředitele Koudelky dlouhodobě kritický. Zpochybňoval její varování před působením ruských nebo čínských agentů a opakovaně odmítl návrhy vlád na povýšení Koudelky na generála.