Dopravu ve většině republiky zkomplikovala ledovka, místy nevyjely spoje MHD

Události: Počasí výrazně zkomplikovalo dopravu v Česku (zdroj: ČT24)

Dopravu na některých místech České republiky od rána komplikovala ledovka a sníh. Policisté evidovali zvýšené množství nehod, hromadná doprava měla zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Problémy kvůli ledu byly i na železnici. V průběhu dne se situace uklidnila a většina silnic byla po poledni s velkou opatrností sjízdná. Některé ale mohou být dál zledovatělé nebo uzavřené. Více výjezdů kvůli počasí měli také zdravotníci, kteří ošetřovali různá poranění po pádu na namrzlých chodnících.

Zejména na jesenické straně Moravskoslezského kraje v úterý ráno opět zkomplikoval dopravu sníh. Na Bruntálsku se místy vytvořily sněhové jazyky nebo závěje. Neprůjezdná byla mimo jiné silnice I/11 mezi Bruntálem a Horním Benešovem. Kvůli tvorbě sněhových jazyků byl později odpoledne na stejné silnici zcela uzavřen úsek Malé Heraltice – Milotice. Neprůjezdný zůstane zřejmě až do středy.

„Stále jsou v celém okrese místa, kde se tvoří sněhové jazyky, všechna technika i posily jsou v terénu,“ informovali odpoledne silničáři. Kromě silnice I/11 jsou problémy například i na silnici I/45 v úseku Bruntál – Krahulčí nebo na silnici I/57 mezi Krnovem a Městem Albrechtice, kde je silnice sice zprůjezdněná, ale silničáři nedoporučují do tohoto úseku vjíždět. Problémy jsou i na několika úsecích silnic nižších tříd. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic.

Kvůli sněhovým jazykům muselo být na Bruntálsku uzavřeno několik místních silnic. Na silnici v Lichnově-Dubnici bránil průjezdu uvázlý autobus.

Místy se tvoří ledovka, nebezpečí náledí platilo například na dálnici D48. Na silnicích nižších tříd mohou být závěje či zajetá vrstva sněhu. Ve vyšších polohách zejména v Beskydech je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

V Karlovarském kraji přetrvává ledovka. Drobné mrholení a teploty několik stupňů pod nulou vytvořily na silnicích a chodnících vrstvu ledu. Zatímco přes odpoledne ledovka místy roztála, k večeru se kvůli mrazu začíná opět objevovat.

V kraji zůstávají uzavřené silnice druhé třídy mezi Mnichovem a Prameny, Prameny a Čistou, Lazy a Lázněmi Kynžvart. Nesjízdné jsou také silnice třetí třídy mezi Novou Vsí a Bečovem, Mariánskými Lázněmi a Kladskou či Kostelní Břízou a Arnoltovem. Právě ve Slavkovském lese je situace nejkomplikovanější, protože tam není povoleno solit. Kvůli ochraně přírody se tam k posypu používá kamenná drť, která ale nezabírá na ledovku.

Události: Sníh a ledovka komplikovaly dopravu (zdroj: ČT24)

Problémy byly také v Praze a Středočeském kraji. Pražští záchranáři podle mluvčí Jany Poštové dopoledne ošetřili 80 lidí, výrazně víc než jindy za celý den. Obvykle se za celý den zraní zhruba dvacítka lidí. „Většinou jde o lehčí případy, které neohrožují život. Ošetřujeme většinou poranění horních a dolních končetin a hlavy,“ doplnila mluvčí.

Mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková řekla, že 73 posypových vozů jezdilo po Praze v pondělí a celou noc na úterý. Po ránu je vystřídalo padesát menších strojů, které ošetřují vedlejší komunikace. Pokračuje také strojový a od rána i ruční úklid chodníků, kterých má TSK ve správě 550 hektarů.

„Z důvodu ledovky kombinujeme kamennou drť a posypovou sůl,“ přiblížila. „Není technicky možné ošetřit všechny chodníky. Soustředíme se především na zastávky MHD, vstupy do metra, přechody pro chodce nebo prostory před zdravotními středisky,“ dodala Lišková.

Kolem 15. hodiny tramvajovou dopravu v centru Prahy vážně narušilo vykolejení soupravy v Lazarské ulici. I když se nehoda obešla bez zranění, další spoje musel dopravce odklonit na objízdné trasy. Provoz tramvají byl v místě zcela přerušen zhruba půl hodiny, do normálu se vrátil po více než hodině. Omezení se dotklo deseti linek.

Nejhorší situace byla ráno v okolí metropole na Kladensku a kolem Mnichova Hradiště. Podle mluvčí středočeských silničářů Petry Kučerové museli cestáři uzavřít dvě silnice třetí třídy na Mladoboleslavsku mezi Košátky a Horním Slivnem a mezi Kojovicemi a Byšicemi. „Jsou v členitém terénu, takže se tam nedostala technika. Budeme tam dopoledne dělat ruční posyp, takže je to zatím zavřené,“ uvedla Kučerová před 10:00. V Čisté na Rakovnicku podle policie namrzla silnice tak, že řidiči nemohli vyjet.

Ledovka komplikovala dopravu i v Ústeckém kraji. Policisté od půlnoci do odpoledne zaznamenali přes dvě stovky nehod. Vpodvečer se situace na komunikacích uklidnila. Silnice prvních a druhých tříd jsou většinou sjízdné s opatrností, vedlejší cesty, komunikace na sídlištích a v horských oblastech mohou být i nesjízdné. Například na Střekově v Ústí nad Labem se na jedné z cest objevila pouze značka s informací, že je komunikace neprůjezdná.

Nesjízdná je stále silnice z Hřenska do Jetřichovic a z Hřenska do Janova, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic. Z terénu se nyní budou vracet sypací vozy, řidiče čeká střídání před noční směnou. 

Spolu s ledovkou nebo námrazou ztížily na některých místech dopravu i závěje. Ráno byly kvůli nim uzavřeny v Pardubickém kraji tři silnice v okolí Hlinska. Dvě z nich silničáři dopoledne prohrnuli, uzavřená ale zůstává spojnice Pokřikova a Oldříše. Podle dispečera silničářů je tam stále nutné sníh odklízet, vítr tam totiž tvoří sněhové jazyky.

Řidiči by měli být velmi opatrní i v dalších oblastech regionu. Sněhové jazyky se vytvořily také v okolí Lanškrouna, kde se místy vyskytuje ledová krusta, rovněž na Chrudimsku, Orlickoústecku, Vysokomýtsku a v Železných horách.

Sypače vyjely do terénu také na jižní Moravě. Regionální autobusové spoje proto některé úseky objíždějí či zcela vynechávají. „Největší potíže evidujeme na severu kraje v širším okolí Velké Bíteše, Moravského Krumlova, Kuřimi, Tišnova, Boskovic a Letovic, dále v okolí Brna. Některé spoje vynechávají nesjízdné úseky,“ upozornili dispečeři na webu. Některé menší ulice objížděly i autobusy brněnské MHD.

Problémy měla MHD i železnice

Autobusové linky MHD měly kvůli ledovce zpoždění nebo vůbec nevyjely. Situace se během dopoledne v hlavním městě i okolí stabilizovala, před polednem problémy hlásila zhruba desítka spojů.

Ráno nejely některé pravidelné autobusové spoje také v okolí Mělníka či Mladé Boleslavi. Většina linek, které na trasu vyjely, pak nezajížděla do některých zastávek. Aktuálně se to týká třeba linek do Slaného, Nižbora nebo Dolních Kralovic. 

Problémy byly od rána i na železniční trati z Prahy do Berouna. Kvůli namrzlé troleji tu ráno zůstal stát osobní vlak. Železničáři řešili závadu tratě mezi Karlštejnem a Řevnicemi, rychlíky nejezdily. Spoje nabíraly zpoždění mezi Prahou a Benešovem, odřeknuty byly vlaky z pražského Masarykova nádraží do Mělníka, uvedl web Českých drah. Před 15. hodinou se už podařilo většinu problémů vyřešit. 

Větší potíže vznikají podle mluvčího Českých drah Lukáše Kubáta jen v jednotlivých případech, když se vytvoří ledová vrstva na elektrickém vedení.   

Sněhové jazyky i námraza

Výstraha před ledovkou platící v některých regionech na západ a sever od Prahy meteorologové ráno prodloužili do půlnoci. Týká se to třeba Rakovnicka, Mělnicka nebo Mladoboleslavska. Srážky měly ale během dopoledne postupně ustávat.

Zároveň meteorologové upozornili také na námrazu a sněhové jazyky. Během úterka pak meteorologové vydali zpřesněnou výstrahu, podle níž se ledovka bude na většině území Česka tvořit i během středy.