Kdo vlastní objekty v Gejzírparku? FAÚ se snaží odhalit majitele napojené na ruský režim

Události ČT: FAÚ se snaží odhalit majitele nemovitostí napojené na ruský režim (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje převody nemovitostí, které mohou vlastnit přes anonymní firmy ruští podnikatelé. Podle oslovených analytiků může jít o obcházení sankcí. ČT zjistila, že se to týká i majetkových přesunů v areálu Gejzírpark na okraji Karlových Varů. Ovládá ho šéf ruské obchodní komory Sergej Katyrin.

Gejzírpark je uzavřený areál, ve kterém jsou názvy ulic v češtině i ruštině. Hotel, restauraci, ale i komunikace a další nemovitosti podle evidence skutečných majitelů stále vlastní Sergej Katyrin, který je držitelem šesti vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ředitel hotelu Gejzírpark Roman Dytrych o tom mluvit nechtěl s tím, že se v dnešní době jedná o citlivé téma.

Řada domů a bytů v Gejzírparku v poslední době změnila majitele. „To, co měli v nabídce, je za posledních několik měsíců všechno prodáno,“ uvedl realitní agent Alexandr Mizjuk. U některých nemovitostí ale není jasné, kdo je skutečným majitelem, ani jestli nejde o nastrčené lidi nebo firmy s ruskou stopou, jak je tomu i na řadě dalších míst v Česku. 

Je to problém i podle ředitele Finančního analytického úřadu Jiřího Hylmara. „S čím budeme do budoucna nějakým způsobem muset počítat, bude vyhledávání majetků, které jsou vlastněny skrytě,“ sdělil. 

Katyrin se údajně nadále stará o celý areál

Podle informací ČT prověřují policisté a tajné služby i samotného Sergeje Katyrina, který stále vlastní strategickou část areálu. Putinův spojenec byl v minulosti podezřelý ze zpronevěry peněz obchodní komory.

Katyrinova firma se podle místních i v současnosti o celý komplex stará. „Všechny faktury platí. To máte daň z nemovitostí, všechny kontroly, co tady musí být, revize,“ uvedl jeden ze zaměstnanců areálu. 

Katyrin je nyní také jedním ze šéfů organizace Lidová fronta za Rusko. Ta organizuje vojenskou vlasteneckou výchovu, podporuje také aktivity ruské armády na Ukrajině. Předsedou dozorčí rady je ministr obrany Sergej Šojgu.

Gejzírpark se otevřel v roce 2007, stavba poblíž chráněné oblasti u Karlových Varů tehdy vyvolala mezi řadou místních obyvatel negativní reakce. „Architektura tady byla naprosto vedlejší, tady šlo o účel postavit co největší objekt s co nejvyšší podlažností,“ řekl historik a předseda spolku Za krásné Karlovarsko Jiří Klsák.

Při rozkrývání skutečných majitelů firem a nemovitostí naráží FAÚ stále na neochotu některých zemí poskytovat informace, jde hlavně o regiony v daňových rájích.