STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.

Strany a hnutí dostávají podle příslušného zákona od státu ročně 900 tisíc korun za zákonodárce. Příspěvky plynou uskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv.

Hnutí STAN a ČSSD přijdou kvůli úbytku senátorů shodně o 1,8 milionu korun za rok. Některá uskupení zůstanou zcela bez peněz za senátní mandáty, když o zastoupení v horní komoře po letošních volbách přijdou. Patří k nim Zelení, Hnutí pro Prahu 11 a Severočeši.cz.

ODS získá ročně o 4,5 milionu korun navíc. Více peněz od státu poplyne i do stranických rozpočtů KDU-ČSL, TOP 09 a SEN 21. Beze změn zůstane výše státního příspěvku například pro hnutí ANO, Piráty a Starosty pro Liberecký kraj, což je partnerské hnutí Starostů a nezávislých. Jeden příspěvek budou nově čerpat uskupení ProMOST, Tábor 2022 a Nezávislí.

Stát by měl stranám a hnutím vyplácet ročně nadále celkem 69,3 milionu korun. Peníze nedostávají senátoři, kteří byli zvolení jako nezávislí kandidáti. I po nynějších volbách budou čtyři. Za všech jednaosmdesát mandátů by stát ročně dával 72,9 milionu korun.