Zimu zvládneme, je třeba se připravit na tu další, řekl Topolánek

Interview ČT24 – Mirek Topolánek (zdroj: ČT24)

Někdejší premiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek je přesvědčený o tom, že letošní zimu domácnosti zvládnou, na příští topnou sezonu se Česko ale musí podle něj připravit. Zároveň předpokládá, že i přes současné problémy ruský plyn v budoucnu do Evropy může téct, bude ale nutné mít stoprocentní zálohu, uvedl Topolánek v Interview ČT24.

„Nemohu říct, že plynu je dost. Vyhlášení Evropské komise, že zastropujeme Gazpromu ceny plynu, vedlo k tomu, že Gazexport zastavil tok v Nordstreamu 1. Když vezmeme všechny zásobníky, které budou plné na osmdesát procent, tak ve střední Evropě a na Balkáně chybí 32 miliard kubíků. To, co máme a jsme schopni natlačit do podzimu, bude znamenat, že už dnes můžeme říct, že nějakým způsobem zimu projedeme,“ řekl Topolánek.

Vláda podle bývalého premiéra dostala v dubnu scénáře alternativních možností, pokud nastane kritická situace. „Plynu může být nedostatek, ale jsme schopni to řešit,“ dodal. Jako příklad uvedl Brno, které nahradí plyn lehkým topným olejem (LTO) stejně jako další firmy a města, které podle něj mají možnosti, jak případné odstřihnutí od ruského plynu řešit.

Topolánek v této souvislosti apeloval i na domácnosti. „Každý se chová v kritické situaci jinak. Spoření neznamená, že budeme doma chodit ve třech svetrech. Je celá řada opatření, které opravdu sníží spotřebu o patnáct až dvacet procent,“ popsal s tím, že může například dojít díky nadvýrobě elektřiny k vypnutí elektrárny Počerady. „Jsem přesvědčen o tom, že tato topná sezona dopadne dobře, na tu příští se budeme muset připravit,“ podotkl.

Uznal, že určitý nedostatek plynu v Evropě bohužel bude a Česko jako země, která je závislá na dodávkách z Německa, se musí spolehnout na dohody a solidaritu.

Jak dostat plyn do ČR?

Česká republika si prostřednictvím ČEZ pronajala zhruba třetinu kapacity LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, pokryje tak až třetinu roční spotřeby plynu České republiky. V terminálu má pronajaté tři miliardy metrů krychlových, potřeba tak bude celkem třicet tankerů. LNG bude podle Topolánka ale o něco dražší.

Problém vidí také v nedostatečných přepravních kapacitách, které se historicky zužovaly z Východu na Západ. Ve střednědobém horizontu vláda neudělala podle expremiéra nic špatně.

„Pověřila ČEZ nákupem do Správy státních hmotných rezerv, pověřila ho, aby bookoval kapacitu v Holandsku. A diskuze s (německým ministrem hospodářství Robertem) Habeckem a (kancléřem Olafem) Scholzem, že bychom se účastnili na výstavbě nového terminálu jsou všechno kroky, které vláda udělala v šíleném čase, velmi správně a tady nemůžu vytknout vůbec nic,“ konstatoval Topolánek.

Obnovitelné zdroje

Řešením mohou být taky obnovitelné zdroje, které jsou podle Topolánka výborné. Upozornil ale na fakt, že Evropa za posledních dvanáct let v této otázce zaspala, protože se nic nepostavilo a k obnovitelným zdrojům je nutné mít záložní „zdroje, které vykrývají dobu, kdy nesvítí a nefouká. Baterie se ukazují jako docela nákladné řešení. Ukládat to do vodíku, to prostě není technicky realizovatelné. Vodík je v pořádku, ale nenahradíte tím Počerady,“ sdělil Topolánek.

Potenciál vidí na střechách domů, na halách, na veřejných budovách. „Ale vždy potřebujeme nějaké pokrytí výkonů a výkyvů,“ dodal. Topolánek si myslí, že je nejprve nutné domluvit se na celoevropském řešení a pak na to „roubovat“ to české, které je podle něj v zásadě připravené.