Poskytovatelé sociálních služeb se snaží šetřit, dodatečné peníze od státu podle nich nebudou stačit

Události: Dodatečná podpora pro sociální služby (zdroj: ČT24)

Řada poskytovatelů sociálních služeb hledá úspory. Kvůli nedostatku prostředků část domovů pro seniory a další zařízení propouští zaměstnance nebo omezují činnost. Přes tři miliardy korun, které stát dodatečně rozdělí, podle některých organizací nebude stačit. Obávají se, že další zdražování situaci ještě zhorší.

Nejvíce prostředků ze státních dotací by se podle předběžného návrhu mělo rozdělit v Moravskoslezském kraji. Celkem má jít o víc než 340 milionů korun. Téměř sedmadevadesát milionů pak poskytovatelům služeb vyplatí Karlovarský kraj. Návrh ještě projedná vláda.

„Do krajů by se tyto peníze měly dostat v září. Nedělá nám to žádný problém ani v krajích. Schválí to na svých krajských zastupitelstvech a pak už je rozešlou,“ uvedl člen sněmovního sociálního výboru Jiří Navrátil (KDU-ČSL). Řada organizací ale už ví, že částky, které podle předběžného návrhu dostanou, nebudou stačit. 

„Chybějící částka v rozpočtu byla před dofinancováním 668 tisíc a teď po dofinancování jsme dostali 186 tisíc, to znamená lehké počty, kolik nám ještě zbývá,“ uvedla na dotaz ČT ředitelka Obrnického centra sociálních služeb. Podobně je na tom i s financováním dalších služeb, které centrum poskytuje. „Znamená to pro nás, že se teď musíme točit kolem personálních změn, šetření tisku a energií,“ přibližuje nutné úspory. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Pomalé tempo vyplácení dotací kritizuje asociace poskytovatelů i opozice

Asociace poskytovatelů služeb systém příspěvků kritizuje kvůli pomalému vyplácení dotací. „Nemůžeme plánovat a nemůžeme rozložit finanční prostředky až do konce roku. Pakliže peníze dojdou v září nebo říjnu, nebo také nedojdou vůbec, tak může být listopad a prosinec fatální zejména pro neziskové organizace,“ míní viceprezidentka asociace Daniela Lusková. 

Pomalé tempo kritizuje i sněmovní opozice. Nesouhlasí ani s množstvím peněz, které se mezi poskytovatele rozdělí. „Když se podíváme na ceny energií, potravin a paliv, což je důležité především pro terénní sociální služby, ale nejen pro ně, tak to šlo o desítky až stovky procent nahoru,“ uvedl poslanec Jan Hrnčíř (SPD). 

Souhlasí s ním i člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). „Během září máme znovu novelizovat státní rozpočet. Nevíme, jak to tam bude se sociálními službami, pokud to bude na 3,2 miliardách, tak já sám budu mít pozměňovací návrh, aby se to zvýšilo na 4,5 miliardy,“ uvedl. 

O dodatečné doplacení žádají poskytovatelé každoročně. Nastavení víceletého financování by mělo být podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) příští rok součástí novely zákona o sociálních službách.