Pro ukrajinské uprchlíky skončil nárok na bezplatnou dopravu

Události: Konec dopravy zdarma pro ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Váleční uprchlíci z Ukrajiny už v Česku nemají nárok na bezplatnou dopravu. Za jízdenky musí platit od pondělí. Do srpna měli pět dní po příjezdu vnitrostátní cesty zdarma.

Za vlaky z Prahy do Přemyšli na polsko-ukrajinských hranicích, které nyní jezdí nejméně jednou denně, nemuseli uprchlíci před válkou platit až do poloviny července. Obdobná výjimka pro ně platila v Česku do 1. srpna. 

Nově ale musejí uprchlíci platit i za cestu přes tuzemské území. Kromě těch, kterým místní úřady potvrdí, že nemají nárok na dočasnou ochranu. „Je i v zájmu České republiky, aby tito lidé Českou republiku opustili. Budou mít návratové jízdné do země původu zdarma,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).  

Odjezd z Česka by tak mohl být jednodušší. Nyní se dá sehnat místo nejdřív na 21. srpna. Nataliia, která zpátky na Ukrajinu odjela před měsícem, kdy ještě byly jízdenky zadarmo, rezervovala cestu víc než měsíc dopředu.

„Lidé byli trochu nezodpovědní. Zabírali místa a říkali si: Vždyť je to jedno. Buď pojedu, nebo ne. Všechno tak bylo neustále obsazené. A ti, kteří opravdu chtěli odjet, lístek jen těžko sháněli,“ popisuje situaci.  

Zdarma nebudou pro uprchlíky od srpna ani vnitrostátní jízdenky. Dosud po Česku mohli bezplatně cestovat prvních pět dní po příjezdu z Ukrajiny. „Je to jasná odpověď na snižující se počet těch, kteří utíkají před válečným konfliktem do bezpečí evropských států,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).