Česko v pololetí od Evropské unie získalo o 23,5 miliardy korun víc, než zaplatilo

Česká republika v letošním prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 23,5 miliardy korun více, než do něj odvedla. Z celkové sumy takzvané čisté pozice tvoří 7,7 miliardy korun příjmy z Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NGEU). Bez této sumy je rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do EU 15,8 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Loni za celý rok takzvaná čistá pozice Česka činila 88,8 miliardy korun.

V prvním pololetí letošního roku obdrželo Česko z rozpočtu EU 48,4 miliardy korun, opačným směrem putovalo 32,5 miliardy, vyplývá z dat.

„V pololetí letošního roku jsme překonali symbolickou hranici jednoho bilionu korun, který jsme od našeho vstupu do EU získali navíc proti našim odvodům. Nyní nás čeká půlroční předsednictví Radě EU, kdy máme příležitost provést Evropu tímto turbulentním obdobím, zvýšit na evropské úrovni kredit Česka a samozřejmě prosadit některé naše národní zájmy,“ komentoval data ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Česko už odvedlo 776 miliard a získalo 1,75 bilionu

Celkově Česko od svého vstupu do unie 1. května 2004 do 30. června 2022 zaplatilo do evropského rozpočtu 775,9 miliardy korun a získalo zhruba 1,75 bilionu. Kladné saldo čisté pozice Česka ve vztahu k rozpočtu EU tak souhrnně dosáhlo 977,3 miliardy korun.

Při započítání příjmů z NGEU činí celkové příjmy 1,78 bilionu korun a celkové kladné saldo za dobu členství Česka v Evropské unii tak překročilo jeden bilion korun.

Za kladným pololetním saldem Česka vůči rozpočtu EU stály i nadále především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti za téměř 25 miliard korun a příjmy ze Společné zemědělské politiky 23,4 miliardy korun, dodal resort financí.