Nejlépe čerpají evropské dotace zemědělci. Česko z EU ale získává jen o 10 miliard více, než odevzdá

Události: Česko získává z EU jen o 10 miliard více, než odevzdá (zdroj: ČT24)

Z rozpočtu Evropské unie získalo Česko za prvních šest měsíců letošního roku 33 miliard korun a poslalo do něj 22 a půl miliardy. Země je tak 10 miliard v plusu. Jenže to je míň než v minulých letech. I kvůli horšímu čerpání evropských dotací.

Česká republika dostává z unijního rozpočtu více, než do něj posílá, zejména díky dotacím do zemědělství. „Největším tahounem jsou přímé dotace do zemědělství, které dělají částku přes 22 miliard,“ potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Ve srovnání s předchozími lety je vidět pokles. V pololetí roku 2015 získalo Česko téměř o 127 miliard více, než poslalo. Letos to je jen 10 miliard. Čerpání evropských peněz se příliš nedaří.

„Je pravda, že některá ministerstva neudělala dostatek, aby tok peněz byl pravidelný a aby podmínky, za kterých se bude čerpat, byly zřetelné,“ kritizuje přístup státu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vývoj čisté pozice ČR (za 1. pololetí, v mld. korun)
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Čerpání dotací se nedaří i z dalších důvodů. Firmám chybí pracovní síly a nehlásí se do výběrových řízení, práci by neměl kdo udělat. Letos má Česko utratit ještě půl druhé miliardy eur. Hrozí ale, že se to nestihne, a vláda už spustila krizové řízení.

„My jsme připraveni vyčerpat všechno z alokace 2015, a proto se zavedlo krizové řízení,“ uvedla ministryně financí Schillerová.

„To je opakovaná situace, že první tři roky vůbec nezvládáme utrácet peníze a pak se to takzvaně pytlíkuje na poslední chvíli v posledních dvou letech,“ myslí si poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ani odbory nevěří, že stát stačí vyčerpat všechny určené peníze. „Nejsem tak optimistický, je tam skryto hodně problémů, které to mohou ohrozit. Jedním z toho jsou stavební řízení, která omezují možnost rychle čerpat,“ upozornil šéf odborových svazů Josef Středula. Změnit stavební řízení by měl zákon o veřejných zakázkách, který chce vláda zjednodušit.

Zemědělci dotace čerpají, operační programy mají problém

Zemědělství ale táhne. Dosáhnout na evropské dotace se daří například družstvu Krásná Hora nad Vltavou z Příbramska. Evropské peníze tam použili na rekonstrukci celé farmy.

„Celková rozpočtová částka byla kolem 40 milionů korun a 50 procent z toho byla dotace z Evropské unie,“ říká předseda družstva Jiří Zelenka. Z dotací postavila farma i bioplynovou stanici, díky které ušetří za elektřinu i teplo.

Zatímco zemědělcům se daří využívat evropské peníze, největší problém s jejich čerpáním má integrovaný regionální operační program Praha – pól růstu a Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.