Déšť zkropí České Švýcarsko v pátek večer a v sobotu. Bude však slabší, říká meteoroložka ČT

Do Českého Švýcarska dorazí déšť v pátek odpoledne a sobotu, podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické však bude slabší, než ukazovaly modely ze středy. Srážky mohou pomoci nejen hasičům při likvidaci ohnisek požáru, ale také s pročištěním ovzduší. Kvůli nižším teplotám v oblasti se totiž prachové částice rozptylují pomaleji. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou bouřky hrozit i v dalších krajích, někde může spadnout až 40 milimetrů srážek.

Podle Zárybnické nespadne tolik vody, jako naznačovaly dřívější modely. „Zdá se, že úhrny nebudou tak vysoké, jak by si krajina zasloužila. Když spadne deset až patnáct milimetrů v součtu, bude to ta pravděpodobná varianta,“ upřesnila. 

Problém však není jenom sucho, ale také kouř, který celou oblast zahalil. Kdy se rozplyne, bude podle Zárybnické záležet právě i na dešti. „Pokud se bude vyskytovat ve vyšší míře, tak samozřejmě prachové částice, které jsou ve vzduchu ve vysokých koncentracích, dopadnou na zem spolu se srážkami,“ konstatovala. 

Důvodem, proč jsou nad oblastí stále tak vysoké koncentrace prachových částic, podle meteoroložky je, že je tam chladněji než jinde v Česku. Například ve čtvrtek ráno na místě panovaly teploty kolem pěti stupňů Celsia. „Vzduch, který je studený, je těžký a zdržuje se v údolí,“ vysvětlila s tím, že kromě srážek může pomoci i zvyšující se teplota. 

Zejména v Čechách hrozí bouřky

ČHMÚ informoval, že jinde se dají očekávat bouřky a vydatné srážky, zejména v Čechách. Meteorologové uvedli, že páteční bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny okolo 40 milimetrů, zhruba dvoucentimetrovými kroupami a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

S bouřkami je podle meteorologů nutné počítat od pátečního poledne minimálně do sobotní jedné hodiny v noci. Vydatnější déšť se očekává podle meteorologů také v sobotu, a to na severovýchodě Česka. „Situaci budeme upřesňovat během pátku,“ doplnili.