Lipavský jednal se Zelenským i Kulebou. Česko prý přesvědčuje partnery o nutnosti větší podpory Ukrajiny

Ve středu dorazil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) společně se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem na návštěvu Kyjeva. Politici se setkali s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou i prezidentem Volodymyrem Zelenským. Lipavský navštívil město Irpiň a leteckou základnu Hostomel, kde měl mimo jiné možnost prohlédnout si zničený letoun An-225 Mrija. Účastníci kyjevského jednání se shodli, že Ukrajina musí válku s Ruskem vyhrát a že demokratický řád musí zvítězit.

„Rusko se snaží zničit suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ uvedl Lipavský při cestě vlakem do Kyjeva. Během setkání se svým protějškem Dmytrem Kulebou v této souvislosti potvrdil pokračující politickou, humanitární a vojenskou podporu ze strany České republiky.

„Tvrdě každý den pracuji na tom, abych přesvědčil naše partnery, že mají pomáhat Ukrajině co nejvíce,“ prohlásil Lipavský a připomněl, že Česko patří v Evropě ohledně pomoci Ukrajině mezi lídry. „Vysvětluji partnerům každý den, že žádná agrese nemůže být zastavena usmiřováním.“

„Podpora Ukrajiny není charita, ale pragmatické rozhodnutí,“ zdůraznil Kuleba, podle kterého je vítězství Ukrajiny ve vlastním zájmu evropských zemí. Podle Lipavského západní země podcenily „ruské agresivní záměry“ tím, že dlouho nechtěly vidět pravou povahu režimu prezidenta Vladimira Putina. „Ukazujete nám, že stojí za to bojovat za hodnoty, v něž věříte. My na Západě na to někdy máme sklon zapomínat,“ dodal směrem ke Kulebovi.

Poválečná obnova Ukrajiny

Lipavský zmínil, že Česko chce Ukrajině, která v červnu získala status kandidáta členství v Evropské unii, pomoci v integračním procesu. Jednat podle něj budou ministři hlavně o poválečné obnově země, která je jednou z priorit nynějšího českého předsednictví v EU. „V první řadě je ale potřeba, aby Ukrajina zvítězila, aby se zastavila ruská agrese,“ dodal. Ukrajina celkově zatím vyčíslila válečné škody v přepočtu na téměř osmnáct bilionů korun.

Postoj Česka Kuleba ocenil a zmínil, že společně s Lipavským plánuje „vypracovat dvoustranné memorandum, které by se stalo základem pro pozvednutí vztahů mezi našimi zeměmi na novou úroveň.“ Doplnil také, že Ukrajina nezapomene na poskytnutou pomoc od české a rakouské vlády. 

Ministr zahraničí Lipavský na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Odpoledne se politici setkali s ukrajinským prezidentem Zelenským, tématem byla evropská reakce na možnou anexi Ruskem okupovaných území. „Je potřeba si uvědomit, že se to může stát, a mít připravenou silnou společnou evropskou reakci,“ uvedl Lipavský.

Zelenskému ministr zahraničí slíbil, že Praha „udělá maximum“ pro evropskou integraci jeho země. Poděkoval mu také za „z českého pohledu velmi kvalitní práci“ končícího ukrajinského velvyslance v Praze Jevhena Perebyjnise.

Prohlídka základny Hostomel

Během dopoledne si Lipavský spolu s rakouským ministrem Schallenbergem prohlédl základnu Hostomel, jejíž obsazení mělo zajistit rychlý nástup ruských vojsk určených k obsazení Kyjeva. Jejich plán ale překazily ukrajinské speciální jednotky. Stopy bojů jsou na místě stále patrné na každém kroku, včetně rozbitých oken, ohořelých či pobořených zdí domů a všudypřítomných sutin. 

V přísně střežené části areálu je vidět zničený největší nákladní letoun světa Antonov An-225 Mrija. Po odchodu ruských vojáků z Kyjevské oblasti a po nálezu stovek těl ukrajinských civilistů se Irpiň spolu s městy Borodjanka a Buča stala symbolem ruských válečných zločinů.

Lipavský dále uvedl, že nejede na Ukrajinu s nabídkou konkrétní nové pomoci, neboť Praha podle něj pomáhá dlouhodobě. Odmítl také, že by Česko nemuselo být s ohledem na tenčící se armádní zásoby schopno do budoucna zachovat současnou úroveň vojenské podpory. „Je naším rozhodnutím, že Ukrajina nesmí padnout,“ dodal s tím, že pro odražení ruského útoku musí i Česko učinit „vše, co je v našich silách“. 

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg uvedl, že cestu do Kyjeva považuje za „středoevropský signál solidarity“ se zemí napadenou Ruskem. Na Ukrajině podle něj jde o obranu světového řádu založeného na pravidlech. Pokud by tento řád padl, svět by se začal řídit „zákonem džungle“, dodal.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a rakouský šéf diplomacie Alexander Schallenberg si prohlížejí trosky nákladního letounu Antonov An-225
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Spolu s Lipavským a Schallenbergem měl původně do Kyjeva přicestovat také jejich slovenský kolega Ivan Korčok, který ale svou účast na poslední chvíli zrušil kvůli covidu-19. Společně navštívili Ukrajinu už před zahájením letošním ruské invaze. 

Od začátku letošní ruské invaze 24. února navštívili Ukrajinu z vrcholných českých představitelů v polovině března premiér Petr Fiala, o měsíc později ho následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS).