Černochová udělila vyznamenání válečným odbojářům i vojákům

Odbojáři z druhé světové války, vojáci i lidé pomáhající s propagací armády a jejích tradic v pátek na ministerstvu obrany obdrželi vysoká vyznamenání. Udělila jim je šéfka resortu Jana Černochová (ODS). Ocenění dostaly téměř dvě desítky osobností.

Vyznamenávání osobností, které se zasloužily o stát, jeho obranu nebo o rozvoj armády, u příležitosti Dne vítězství označila Černochová za zavedenou tradici. Česko má podle ní mnoho hrdinů, na které se nesmí nikdy zapomínat. „Ti, kteří se zasloužili o naši zemi, bojovali za její svobodu a demokracii, si zaslouží náš velký respekt,“ zdůraznila. Zmínila zejména účastníky protinacistického odboje. „Právě tito vlastenci neváhali položit svůj život za naši zemi,“ dodala.

Ocenění v pátek dostalo in memoriam osm mužů a žen, kteří se do odboje proti nacistické okupaci zapojili. Vyznamenán byl například Jaroslav Dobrovolský – člen odbojové organizace Obrana národa, který byl po zatčení gestapem poslán do koncentračního tábora Mauthausen, kde v dubnu 1942 zemřel.

V Mauthausenu zemřeli i někteří další ocenění odboráři jako František Hieke nebo manželé Miroslav a Anna Moravcovi a Vladimír a Anna Vyhnisovi. Za Moravcovy a Vyhnisovy ocenění převzaly jejich dcery Anna Kuželová a Alena Staňková, které byly v době vraždy rodičů velmi malé a většinu zbývajícího válečného času strávily v internaci v dětském domově v areálu Jenerálky v Praze.

Pomoc parašutistům

Moravcovi i Vyhnisovi byli zatčeni gestapem a následně popraveni za pomoc parašutistům Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, kteří před osmdesáti lety úspěšně zaútočili na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Kuželová v pátek řekla, že její otec odbojářům pomáhal například finančně nebo obstaráváním potravin.

Odbojáři podle ní vítali to, že jako obchodník měl možnost ušetřit potravinové lístky. „Ty byly v Praze velice nutné pro nepřihlášené osoby, jako byli parašutisti,“ poznamenala. Otec Kuželové se podle ní znal například s Novákovými, jejichž dcera Jindřiška odvezla Kubišovo kolo z místa atentátu.

Ocenění označila za zadostiučinění pro své rodiče, protože v době komunismu nebyl útok na Heydricha oceňován. „Myslela jsem, že se už ničeho takového nedožiju,“ podotkla. Ocenění se rozhodla kvůli rodičům přijet osobně převzít, i když má zdravotní potíže.

Otec Staňkové se do odbojové skupiny pomáhající parašutistům dostal na Benešovsku. „Údajně měl pomáhat mimo jiné v té skupině shánět ubytování pro doktora Lyčku,“ sdělila. Břetislav Lyčka byl lékař, který po atentátu léčil Kubiše s Gabčíkem. Před zatčením gestapem se zastřelil. Podle Staňkové ocenění pro rodiče trvalo příliš dlouho.

Vyznamenán byl také Rastislav Váhala, který se zúčastnil protinacistického odboje a po únoru 1948 se stal obhájcem generála Heliodora Píky, a Vladislav Perutka, který bojoval v domácím i zahraničním odboji.