„Naše historie má okamžiky, na které můžeme být hrdí.“ Lidé si připomněli Gabčíka a Kubiše

Před 78 lety utrpěl šéf policie nacistického Německa a zastupující říšský protektor v Čechách a na Moravě Reinhard Heydrich zranění, kterým o osm dní později podlehl. Hrdiny, kteří útok na něj provedli, si připomněli lidé u památníku parašutistů v pražské Libni.

Během pietního aktu u památníku operace Anthropoid, který stojí u zatáčky, kde k útoku na Heydrichův automobil 27. května 1942 došlo, zazněla píseň Scotland the Brave na památku výcviku parašutistů ve Skotsku, česká a slovenská hymna. Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) vyzdvihl hrdinství parašutistů i lidí, kteří jim v protektorátu pomáhali. Řekl také, že podle jeho názoru by se hrdinům měly pomníky spíše stavět než bourat.

„Jako Češi máme být na co hrdí. Vím, že často jsme k sobě kritičtí, možná až příliš, ale naše historie má okamžiky, na které musíme být hrdí,“ zdůraznil starosta také.

Piety se zúčastnila příbuzná Jana Kubiše Dagmar Raupachová. K památníku přinesla růži a podotkla, že byla vychována v tom, že likvidace Heydricha byla správným činem. Její matka byla Kubišova sestřenice a podle Raupachové byla jako dítě vězněna v koncentračním táboře.

Pieta v den 78. výročí útoku na Heydricha
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Likvidace Reinharda Heydricha je považována za jeden z nejvýraznějších odbojových činů během druhé světové války a také za událost, která přiměla Velkou Británii a Francii odvolat své podpisy pod mnichovskou dohodou, a tedy zaručit celistvost československého území v předmnichovských hranicích. Byl to ale i čin, který vyvolal velké krveprolití.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří útok na Heydricha provedli, přežili jednoho z největších nacistických zločinců jen o dva týdny. Zahynuli spolu s pěti dalšími parašutisty po boji v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje. S Heydrichovou smrtí je spojováno vypálení obce Lidice a osady Ležáky a vyvraždění jejich obyvatel, během stanného práva byly povražděny tisíce lidí.

Heydrich sám podlehl zranění, které mu způsobila bomba vržená Janem Kubišem, 4. června 1942. Zemřel v Nemocnici Na Bulovce, zřejmě na sepsi.