Dukovany musí změnit dodavatele paliva. Letos ještě přijde z Ruska

Jadernou elektrárnu v Dukovanech na Třebíčsku čeká v následujících měsících rozhodnutí o zajištění dodávek paliva od jiných společností, než je ruský TVEL. Měla by tak postupovat podobně jako elektrárna Temelín, pro kterou budou palivo dodávat americká a francouzská společnost. Na semináři bezpečnostní komise ve Valči na Třebíčsku to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Nedovedu si do budoucna představit závislost jen na jednom dodavateli. Nějaká jednání probíhají, detaily zatím říci nemohu,“ avizoval ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín. Dukovany mají nyní zásobu paliva takřka na tři roky. „Další dodávka z Ruska by měla podle platné smlouvy proběhnout ještě letos,“ poznamenal Havlín.

Ruský dodavatel zásobuje Dukovany takřka čtyřicet let a palivo pro potřeby elektrárny dál vyvíjí. „Pokud ho budeme odebírat od jiného dodavatele, ten nemá úplně takovouto historii. To znamená, to palivo u nás bude použitelné, bude bezpečné, ale může mít vyšší či nižší výkon, to nevíme,“ popsal Havlín.

Loni Dukovany vyrobily 14,87 terawatthodiny elektřiny, plán splnily asi na 96 procent, zejména kvůli prodlužování odstávek. Letos se podle Havlína daří obnovovat výrobu po odstávkách včas. Nejbližší je naplánovaná na začátek června, postihne čtvrtý výrobní blok.

Společnost TVEL náležející do ruského státního holdingu Rosatom byla dodavatelem i pro jadernou elektrárnu v Temelíně. Od roku 2024 ale bude palivo pro Temelín dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Dukovany čeká 20 let provozu

Za svoji naivitu označila Drábová to, že nečekala, že by zhruba na dvacet let provozu, které dukovanskou elektrárnu ještě čekají, bylo nutné měnit dodavatele paliva. TVEL podle ní vyrábí palivo vynikajících parametrů. „ČEZ se bude muset smířit s tím, že palivo od nového dodavatele nebude takzvaně optimalizované na výkon tak, jako se to povedlo u paliva od TVELu,“ řekla Drábová. Ve stejné situaci jsou podle ní elektrárny ve Finsku, na Slovensku, v Maďarsku i na Ukrajině, která od února čelí ruské invazi.

První blok jaderné elektrárny v Dukovanech byl zprovozněný v roce 1985, o dva roky později již fungovaly všechny čtyři bloky. Nyní se počítá s jejich celkovým šedesátiletým provozem. Loni se při údržbě podařilo unikátní technologií vyvíjenou přímo pro dukovanské zařízení vyčistit jeden z parogenerátorů. Technici z něj dostali 785 kilogramů nečistot.

Opravit bylo loni nutné v areálu elektrárny také závadu na přívodním potrubí. Netěsnost podle Havlína způsobilo nedodržení postupu při jeho ukládání. Do zvýšení bezpečnosti loni elektrárna investovala 2,2 miliardy korun, letos budou náklady okolo dvou miliard korun.

Tendr na výstavbu nového bloku

Občanská bezpečnostní komise při Jaderné elektrárně Dukovany vznikla v roce 1996 na základě dohody mezi elektrárnou a okolními obcemi. Cílem je posilovat důvěru mezi občany a elektrárnou.

Letos v březnu zahájila společnost ČEZ tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, jeho vyhodnocení by mělo být uzavřené do konce roku 2024. Stavba nového dukovanského bloku by podle zveřejněných informací měla začít v roce 2029, do zkušebního provozu by měl být tento blok uvedený v roce 2036.