Volby by vyhrálo ANO těsně před SPOLU, ukazuje průzkum Medianu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Do dolní komory by se podle něj dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách kvůli zisku pod pět procent neprošla.

„Voliči jsou si v březnu mnohem méně jistí volenou stranou, než tomu bylo před hlasováním v říjnu 2021,“ upozornil Median. Voleb by se chtělo zúčastnit sedmdesát procent dotázaných, proti předchozímu listopadovému průzkumu Medianu ale vzrostla váhavá ochota jít k volbám, tedy podíl lidí s odpovědí „spíše ano“.

Podpora ANO proti listopadovému modelu Medianu klesla o dva procentní body, u SPOLU se zvýšila o půl procentního bodu. Piráty se STAN by v březnu stejně jako v listopadu volilo 16,5 procenta. Podpora ANO a SPOLU se drží přibližně na úrovni výsledků říjnového hlasování, Piráti a STAN by dostali mírně víc hlasů než ve volbách, uvedl Median.

Hnutí SPD by si polepšilo na deset procent z předchozích 8,5 procenta. Sociální demokraté, kteří po říjnových volbách poprvé v historii České republiky vypadli ze sněmovny, by se podle březnového modelu do dolní komory dostali se ziskem 5,5 procenta. Je to o procentní bod víc než v listopadu. 

Komunisté, kteří sněmovnu po říjnových volbách také opustili, by zůstali se čtyřmi procenty pod potřebným pětiprocentním limitem. Podobně je to v modelu s tříprocentní podporou u hnutí Přísaha a stejně tak v případě uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci. Ovšem Strana soukromníků oznámila počátkem dubna, že ukončila spolupráci s hnutím Trikolora, a Svobodní uvedli, že dohoda byla zcela vyčerpána už loni v prosinci.

Průzkum Medianu se uskutečnil mezi 1. březnem a 2. dubnem 2022. Odpovídalo v něm 1159 lidí ve věku od 18 let.